Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2009 | Artikel | Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 6/2009

De Longitudinal Aging Study Amsterdam: een overzicht van 17 jaar onderzoek naar verandering in dagelijks functioneren

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 6/2009
Auteurs:
D. J. H. Deeg, H. C. Comijs, G. C. F. Thomése, M. Visser
Belangrijke opmerkingen
EMGO+-Instituut, Vrije Universiteit Medisch Centrum, Amsterdam Afdeling Psychiatrie, Vrije Universiteit Medisch Centrum Afdeling Sociologie, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Afdeling Gezondheidswetenschappen, Faculteit Aard- en Levenswetenschappen, Vrije Universiteit Correspondentie: Prof. dr. Dorly J.H. Deeg, Vrije Universiteit Medisch Centrum / EMGO+-Instituut / Longitudinal Aging Study Amsterdam, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam. T: 020 - 444 6767. F: 020 - 444 6770. E:

Samenvatting

In dit artikel wordt verslag gedaan van resultaten uit de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). LASA is een onderzoek naar determinanten en gevolgen van veranderingen in dagelijks functioneren. Voor dit artikel is verandering in het lichamelijk functioneren als centraal thema gekozen. Uit de longitudinale resultaten komt naar voren dat veel ouderen functieverlies ervaren, vooral naarmate hun leeftijd toeneemt. Een veelheid van factoren, zoals chronische ziekten, cognitieve achteruitgang, depressie, sociaal economische status en leefstijl, hangt samen met functieverlies. Voor een deel zijn dit oorzakelijke factoren, voor een ander deel zijn het kenmerken van groepen met verhoogde kans op achteruitgang. Uit trendanalyses blijkt dat de prevalentie van lichamelijke beperkingen geen vast gegeven is, maar in de tijd verandert. Het LASA-onderzoek geeft aanwijzingen dat deze prevalentie toeneemt bij ouderen vanaf 55 jaar. In het licht van de absolute en relatieve toename van het aantal ouderen in de bevolking is het dan ook van groot belang om te zorgen dat achteruitgang in lichamelijk functioneren minder vaak voorkomt en naar latere leeftijd wordt verschoven. Op grond van de resultaten worden hiertoe enkele suggesties gedaan. Tevens worden richtingen voor vervolgonderzoek aangegeven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 6/2009 Naar de uitgave

Signalementen

Signalementen