Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17. De longen

Auteur : Drs. Mengalvio Sleeswijk

Gepubliceerd in: Leerboek ambulancezorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het respiratoir systeem heeft als belangrijkste functie het opnemen van zuurstof vanuit de omgeving en verplaatsen naar het bloed en, omgekeerd, de afgifte van kooldioxide vanuit het bloed richting de omgeving. In de onderste luchtweg vindt de daadwerkelijke gaswisseling plaats. Het proces van opname van zuurstof en afgifte van koolstofdioxide in de longen, wordt ook wel oxygenatie en ventilatie genoemd. De onderste luchtweg bevindt zich voornamelijk intrathoracaal en wordt onderverdeeld in de luchtpijp (trachea), bronchi, bronchioli en de alveoli. In dit hoofdstuk belichten wij hoe het proces van ademhaling tot stand komt, verklaard vanuit de anatomie en fysiologie. Ziektebeelden die daarbij de revue passeren zijn onder andere, pneumothorax, hematothorax, spanningspneumothorax, mediastinitis. Tevens beschrijven wij de fysiologie van mechanische beademing.
Literatuur
go back to reference Advanced Medical Life Support i.s.m. (2020). Academie voor Ambulancezorg De Nederlandse editie, tweede druk. Bohn Stafleu van Loghum. Advanced Medical Life Support i.s.m. (2020). Academie voor Ambulancezorg De Nederlandse editie, tweede druk. Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Kirchmann, L. L.; herzien door: Geskes, G., De Groot, R., Heyningen, M. (2018). Anatomie en fysiologie van de mens. Negentiende herziende druk. Bohn Stafleu van Loghum. Kirchmann, L. L.; herzien door: Geskes, G., De Groot, R., Heyningen, M. (2018). Anatomie en fysiologie van de mens. Negentiende herziende druk. Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
De longen
Auteur
Drs. Mengalvio Sleeswijk
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2789-8_17