Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2017 | Hoe eerder behandeld, des te beter de prognose | Uitgave 6/2017

Tandartspraktijk 6/2017

De lange-termijnprognose van perforaties

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2017
Auteur:
Marga Ree
Belangrijke opmerkingen
Marga Ree is tandarts-endodontoloog. Zij voert een verwijspraktijk voor endodontologie in Purmerend en geeft tal van lezingen en hands-on cursussen in binnen- en buitenland. Voor meer informatie: www.​endopraktijkree.​nl, of www.​facebook.​com/​endopraktijkree.

Samenvatting

Het veroorzaken van een perforatie tijdens een endodontische behandeling is een complicatie die zelfs bij de meest ervaren clinicus kan optreden. Voor de prognose van het betreffende element is het van het grootste belang dat dit adequaat en tijdig wordt behandeld. Uitstel van behandeling kan namelijk tot contaminatie van de perforatie leiden, hetgeen uiteindelijk in een onherstelbaar parodontaal defect kan resulteren. Ook kan door een perforatie de structurele integriteit van het element worden aangetast, omdat er voorafgaande aan de uiteindelijke perforatie veel dentine is verwijderd. Daarom zal ook moeten worden beoordeeld wat de restauratieve prognose is van een element met een perforatie, alvorens tot behandeling over te gaan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Tandartspraktijk 6/2017 Naar de uitgave

Redactioneel

In memoriam

Beschouwingen en klinische overwegingen

Amelogenesis imperfecta