Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2017 | In gesprek | Uitgave 6/2017

Denkbeeld 6/2017

De kracht van troost: Hans Houweling over de voorwaarden voor goede dementiezorg

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 6/2017
Auteurs:
Hugo Van Waarde, Frans Hoogeveen
Belangrijke opmerkingen
Hugo van Waarde is adjunct-hoofdredacteur van Denkbeeld; hij is zelfstandig werkzaam als adviseur en trainer in de zorg voor mensen met dementie.
Frans Hoogeveen is hoofdredacteur van Denkbeeld, gz-psycholoog bij Florence en zelfstandig gevestigd specialist dementiezorg.

Samenvatting

Hij bedacht de visie op Warme Zorg, is een van de ‘founding fathers’ van het kleinschalig wonen en de eerste verpleeghuisarts die weigerde mensen met dementie te fixeren. Bovendien was hij een van de mensen die aan de wieg stonden van het vakblad dat u nu leest. Hans Houweling heeft, kortom, nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op de zorg voor mensen met dementie in Nederland. Ook toen hij tien jaar geleden officieel met pensioen ging, bleef hij nieuwe initiatieven ontwikkelen. Zoals de kleinschalige woonvoorziening WarmThuis die hij samen met twee vrienden opzette. Maar ook daarmee was zijn ontwikkeldrift niet gedoofd. Hans had nog graag zijn bijdrage geleverd aan een nieuw kleinschalig concept om de zorg voor mensen met dementie vanuit de lokale gemeenschap te organiseren. Helaas gooide kanker roet in het eten: op 17 november overleed hij. Kort voor zijn dood vroegen Hugo van Waarde en Frans Hoogeveen Hans naar zijn drijfveren, zijn mening over de hedendaagse zorg en zijn visie op de toekomst.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Denkbeeld 6/2017 Naar de uitgave

Achter de voordeur

Hoe nu verder?

Onder de loep Wetenschappelijk onderzoek nader bekeken

Een stapje terug in de evolutie? Jeugdige beeldvorming van de ouderdom

Redactioneel

Terugkijken

Hartenkreet

Loslaten