Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-01-2017 | Artikel | Uitgave 1/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2017

De kracht van impliciete scenario’s

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2017
Auteur:
Claudia L. Schnitzler

Samenvatting

Dit artikel behandelt drie psychoanalyses, waarbij het impliciete scenario als uitgangspunt wordt genomen. Geïllustreerd wordt hoe het scenario voelbaar en zichtbaar wordt en hoe de therapeut zich de binnenwereld van de patiënt in laat trekken. Wanneer de therapeut het impliciete scenario van binnenuit goed leert kennen, wordt het mogelijk om enerzijds als ontwikkelingsobject te fungeren en anderzijds de interventies te doen die nodig zijn om de discrepantie tussen het impliciete scenario en de realiteit naar voren te brengen. Vanuit een gedeelde beleving worden rauwe gevoelens met betrekking tot desillusies verteerbaar en kan er bij de patiënt ruimte ontstaan voor een bewust ervaren van tekort en verlangen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Inleiding