Skip to main content
main-content
Top

09-02-2016 | Nieuws

De klachten bij spondyloartritis

Spondyloartritis (SpA ) is de op een na meest voorkomende inflammatoire aandoening van het bewegingsapparaat en wordt gekenmerkt door een combinatie van ontsteking van de wervelkolom, ontsteking van perifere gewrichten, extra-articulaire symptomen en structurele schade door vorming van nieuw bot. Recent is er een internationale consensus om het ziektebeeld spondyloartritis te noemen.


Klinische presentatie

Axiale klachten
Axiale klachten zijn vaak het eerste en belangrijkste symptoom van SpA. Het gaat dan met name over inflammatoire rugpijn, die zich kan manifesteren in de lage rug en billen (buttock pain), tussen de schouderbladen en in de nek. Aangezien rugpijn een veelvoorkomend symptoom is in de bevolking, dienen de klachten zorgvuldig uitgevraagd te worden om vast te stellen of de rugpijn inderdaad als inflammatoir en passend bij SpA kan worden bestempeld (Zie Aandachtsbox)

Aandachtsbox Uitvragen rugpijn

Bij het uitvragen van rugpijn als symptoon van SpA zijn de volgende punten van belang:

  • Rugpijn start voor 45 jaar, meestal zelfs voor 35 jaar. Rugpijn op latere leeftijd berust meestal op degeneratief lijden.
  • Rugpijn is geleidelijk ontstaan over een periode van minstens drie maanden. Acuut ontstane rugpijn wijst op discuslijden, hernia, indeukingsfracturen, infectie.
  • Rugpijn gaat gepaard met nachtelijke pijn. Patiënt kan vlot inslapen, maar wordt in de tweede helft van de nacht (typisch vroege ochtenduren) wakker van de rugpijn en kan dan niet meer inslapen (ook niet in andere houding). Vaak moet de patiënt uit bed en bewegen.
  • Rugpijn gaat gepaard met ochtendstijfheid. Patiënt is heel stijf bij het opstaan. Het duurt minstens 30 minuten, maar vaak zelfs 2-3 uur voordat de stijfheid verdwenen is.
  • Overdag neemt de pijn af bij beweging en toe bij rust.
  • Rugpijn reageert goed op NSAID.

Bij inflammatoire rugpijn die geleidelijk ontstaan is voor de leeftijd van 45 jaar, is de belangrijkste differentiële diagnose discuslijden , omdat dit beeld klinisch vaak niet te onderscheiden is van de rugpijn bij SpA. Degeneratief discuslijden, met name lumbaal, kan inderdaad anamnestisch bijzonder moeilijk te onderscheiden zijn van axiale SpA. Daarom is beeldvorming van de lumbale wervelkolom steeds aangewezen.

Perifere articulaire klachten
Perifere articulaire klachten in SpA bestaan uit artritis, enthesitis of dactylitis.

Extra-articulaire klachten
Extra-articulaire klachten bij SpA omvatten uveïtis, darmklachten en huidklachten.

Bron: Leerboek reumatologie en klinische immunologie

Tip

Aanbevolen

2013 | Boek

Leerboek reumatologie en klinische immunologie

Aandoeningen van het bewegingsapparaat komen veel voor. Vaak gaan ze vanzelf of na een korte behandeling over. Soms is echter specialistisch onderzoek of behandeling noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een onderliggende inflammatoire

Aanbevolen

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Spondyloartritis

Spondyloartritis spondyloartritis (SpA SpA \t Zie spondyloartritis ) is de op een na meest voorkomende inflammatoire aandoening van het bewegingsapparaat en wordt gekenmerkt door een combinatie vanOnze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.