Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 10/2009

Bijblijven 10/2009

De jonge en de volwassen huid: verschillen en consequenties voor de dagelijkse praktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2009
Auteurs:
Drs. I. van ’t Hof, Dr. S. G. M. A. Pasmans
Belangrijke opmerkingen
Huisarts i.o., Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Kinderdermatoloog/immunoloog, hoofd Afdeling Kinderdermatologie/-allergologie, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Samenvatting

De huid van een kind verschilt weinig van die van een volwassene. De huid van à terme geborenen is anatomisch al volwassen, maar het duurt enkele weken tot maanden voordat de verschillende structuren optimaal functioneren. Het enige duidelijke verschil is de verhouding tussen lichaamsoppervlakte en lichaamsgewicht, die bij kinderen groter is en afneemt met de leeftijd. De dosering van lokale medicatie en huidverzorgende middelen moet daaraan worden aangepast. Bij prematuren is de huid anatomisch en vooral functioneel nog onrijp, en is het lichaamsoppervlak naar verhouding zeer groot. Men moet daarmee terdege rekening houden bij de toepassing van genoemde middelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2009

Bijblijven 10/2009 Naar de uitgave

Artikelen

Bultjes