Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

25-07-2017 | Uitgave 3/2017

Jeugdbeleid 3/2017

De Jeugdwet bestaat twee en een half jaar: reden voor een feestje?

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 3/2017
Auteur:
Dr. Bert Bröcking

Samenvatting

De decentralisatie van de jeugdhulp dreigt vast te lopen, zo stelde de Transitie Autoriteit Jeugd onlangs. Door de eigen regels die de gemeenten hebben bedacht is een enorme administratieve rompslomp ontstaan. Er zijn grote betalingsachterstanden aan jeugdbeschermingsinstellingen, waardoor een derde van deze instellingen dit jaar problemen voorziet met de uitbetaling van loon en overige kosten. Financiële problemen hebben ook vrijgevestigden, die stoppen met jeugdzorg omdat ze het financieel niet langer kunnen bolwerken en tureluurs worden van de administratieve last die alle gemeentelijke bemoeienis met zich meebrengt. De Kindertelefoon wordt gerecentraliseerd omdat de gemeenten er niet uitkomen. Voor de kinder- en jeugdpsychiatrie geldt ook de vraag of herstel van landelijke financiering op de loer ligt. Hoe staat het eigenlijk met de decentralisatie?
De Jeugdwet is nu tweeënhalf jaar in werking. Op basis van een aantal recent gepubliceerde rapporten en adviezen schetst dit artikel een eerste beeld van de jonge praktijk van de jeugdhulp. Het gaat in op de uitvoering van de doelen van de Jeugdwet en de praktijk van de jeugdhulp. Ook worden aanbevelingen gedaan aan gemeenten en hulpverleners om die praktijk van de jeugdhulp te transformeren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Jeugdbeleid 3/2017 Naar de uitgave