Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Getoetst | Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2014

De invloed van compatibiliteit tussen patiënt en behandeling op de effectiviteit van de therapeut

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2014
Auteur:
Dr. Michael van den Boogaard
Belangrijke opmerkingen
DR. Th.m. Van Den Boogaard, psychiater, is specialismeleider depressie bij PsyQ Parnassia Groep. E-mail: m.vandenboogaard@psyq.nl.

Samenvatting

Non-specifieke factoren (zoals de therapeutische alliantie) komen steeds meer naar voren als de belangrijkste determinanten van het succes van de therapeut. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de specifieke factoren, die vooral bij in de tijd gelimiteerde protocollaire behandelingen een rol spelen, meer last dan gemak veroorzaken. In dit artikel bespreken we de resultaten van een post-hocanalyse van gegevens verzameld in een gerandomiseerd onderzoek naar protocollaire behandelingen voor depressie, over de invloed van de door de therapeut bereikte compatibiliteit tussen het theoretische model van de behandeling enerzijds en de ideeën van de patiënt over zijn klachten en problemen en de daarvoor in aanmerking komende benadering anderzijds. Compatibiliteit komt daarbij naar voren als een belangrijkere voorspeller van de uitkomst dan de therapeutische alliantie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2014 Naar de uitgave

Artikelen

Inleiding