Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 3/2016

01-06-2016 | Onderzoeksbespreking

De invloed van alledaagse problemen op zelfmanagement

Auteur: Gonda Stallinga

Gepubliceerd in: TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap | Uitgave 3/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Goed kunnen omgaan met een chronische ziekte betekent continu een balans zoeken tussen de eisen van de ziekte en die van het dagelijks leven. Dit proces heet zelfmanagement. Eerdere onderzoeken laten zien dat niet alle mensen met een chronische ziekte in staat zijn tot goed zelfmanagement. Interventies van professionals om dat zelfmanagement te ondersteunen blijken maar matig effectief. De Nederlandse onderzoekers Van Houtum et al. gingen op zoek naar handvatten om die ondersteuning van zelfmanagement te verbeteren. In deze cross-sectionele studie onderzochten zij de invloed van problemen in het dagelijks leven op het zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TVZ en TVV online Buurtzorg

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Basisacademy hbo-V

Toon meer producten
Literatuur
go back to reference Lambregts J. & Grotendorst A. (2012). Leren van de toekomst. Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020. Lambregts J. & Grotendorst A. (2012). Leren van de toekomst. Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020.
go back to reference V & VN (2014). Zelfmanagementondersteuning behoort tot de kern van verplegen! Visie van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland. V & VN (2014). Zelfmanagementondersteuning behoort tot de kern van verplegen! Visie van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.
go back to reference World Health Organization (2001). International Classification of Functioning, Disability and Health: ICF. World Health Organization, Geneva. World Health Organization (2001). International Classification of Functioning, Disability and Health: ICF. World Health Organization, Geneva.
Metagegevens
Titel
De invloed van alledaagse problemen op zelfmanagement
Auteur
Gonda Stallinga
Publicatiedatum
01-06-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap / Uitgave 3/2016
Print ISSN: 1380-3425
Elektronisch ISSN: 2468-1342
DOI
https://doi.org/10.1007/s41184-016-0071-x