Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2007 | Article | Uitgave 3/2007

Kind & Adolescent Praktijk 3/2007

De introductie van de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) en daarmee gerelateerd instrumentarium in Nederland

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 3/2007
Auteur:
Flip Treffers
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. Ph.D.A. Treffers is emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie LUMC en voormalig directeur van het Academisch Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Curium te Oegstgeest.

Abstract

De Strengths and Difficulties Questionnaire is een screeningsinstrument om probleemgedrag bij kinderen en jeugdigen zo vroeg mogelijk te herkennen. De SDQ kan kosteloos worden gedownload van internet (www.​sdqinfo.​com). Het Trimbos-instituut maakte een uitgebreide versie van de SDQ, de Spsy. Nadeel is dat de Spsy tweemaal zo lang is als de SDQ, en meer het accent legt op probleemgedrag. Een beter alternatief is de DAWBA, een pakket instrumenten waarmee psychopathologie bij kinderen en adolescenten in beeld kan worden gebracht. De Nederlandse vertaling is inmiddels in voorbereiding. De SDQ en de DAWBA kunnen worden afgenomen als eerste fase van het diagnostische onderzoek. Een ervaren clinicus kan op basis van de gegevens van de SDQ en de DAWBA meestal een juiste uitspraak doen over de eventuele aanwezigheid en aard van psychiatrische problemen, in relatief korte tijd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

BSL Academy Social Work GGZ

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2007

Kind & Adolescent Praktijk 3/2007 Naar de uitgave