Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2016 | Uitgave 4/2016

Tandartspraktijk 4/2016

De indextechniek

Minimaal invasieve behandeling van gebitsslijtage

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2016
Auteur:
MSc Liesbet Renckens
Belangrijke opmerkingen
Liesbet Renckens MSc voltooide in 2010 cum laude de MaNa- Ma-opleiding Restauratieve Tandheelkunde aan de Universiteit Gent. Momenteel verdeelt ze haar werkzaamheden als tandartsprosthodontist (EPA)/restauratief tandarts (NVVRT) over het Universitair Ziekenhuis Gent en een groepspraktijk in de regio Turnhout-Eindhoven.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan via e-mail (redactie-tp@planet.nl) bij de redactie worden opgevraagd.
De auteur hecht eraan te verklaren dat zij op geen enkele wijze verbonden is aan de fabrikanten/leveranciers van de in dit artikel genoemde producten.

Samenvatting

Naast traditionele tandziekten als cariës en parodontitis ziet de tandarts van nu steeds vaker patiënten met gebitsslijtage, gaande van kleine slijtagefacetten of enkele cuppings tot elementen waarbij voor meer dan 50% tandsubstantie verloren is gegaan. De etiologie is vaak multifactorieel waarbij onze huidige leef- en consumptiecultuur (stress, eetgewoonten) een negatieve invloed blijken te hebben. Zowel op biologisch als functioneel en/of esthetisch gebied kan gebitsslijtage vergaande consequenties hebben. Net als bij de ‘oude’ tandziekten is preventie het sleutelwoord: een vroege diagnose en behandeling is van doorslaggevend belang. Onze huidige adhesiefsystemen en plastische restauratiematerialen laten toe hierbij minimaal invasief te werk te gaan.1,2,3 In onderstaande full-mouth casus is rekening gehouden met bioeconomische principes waardoor de biologische en de financiële prijs relatief beperkt zijn gehouden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tandartspraktijk 4/2016 Naar de uitgave