Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | VOOR DE PRAKTIJK | Uitgave 6/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2012

De incidentie van erkende, uitzendgerelateerde psychische klachten onder militairen bij pensioenkeuringen van 2008 tot en met 2010

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Kolonel-arts dr. J. de Raad, Kolonel-arts R. J. M. Mooren, Drs. H. M. de Boer
Belangrijke opmerkingen
NOOT
Dit artikel is januari 2012 geplaatst als oorspronkelijk artikel in het Militair Geneeskundig Tijdschrift.
commandant van het bedrijf
forensischsociaal psychiater, tevens hoofd
senior verzekeringsarts, tevens hoofd
MILITAIR, UITZENDING, PSYCHISCHE KLACHTEN, AFKEURING

SAMENVATTING

Om de incidentie van uitzendgerelateerde psychische symptomen, leidend tot afkeuring, vanaf 2008 tot en met 2010 onder Nederlandse militairen vast te stellen, hebben wij een analyse gepleegd van de data van het bedrijf voor Bijzondere Medische Beoordelingen (BMB) aangevuld met die van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), de pensioenverzekeraar van Defensie.
Wij vinden jaarlijks 8 tot 16 gevallen in actieve dienst. Gelijktijdig zijn er ongeveer viermaal zoveel postactieven, korter dan 51/2 jaar met ontslag, en ongeveer achtmaal zoveel postactieven, langer dan 51/2 jaar met ontslag. Dit betekent dat over de afgelopen 3 jaren 75-80% van alle gevallen pas jaren na het trauma gaan disfunctioneren. Dit komt niet overeen met de bevindingen in de recente Angelsaksische literatuur.
De gemiddelde keurling is een mannelijke korporaal van de Koninklijke Landmacht die na erkenning gemiddeld 15% invaliditeitspensioen ontvangt.
Het aantal nieuwe gevallen neemt toe naarmate het trauma verder in het verleden ligt. Bij de postactieve gevallen zou de vraag kunnen worden gesteld in hoeverre de diagnose is beïnvloed door andere factoren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2012 Naar de uitgave

VERENIGINGSNIEUWS

NVVG

TBV IN OUTLINE

STANDPOINT.TBV

VERENIGINGSNIEUWS

NVAB