Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

30-08-2017 | Artikel | Uitgave 5/2017

Neuropraxis 5/2017

De impact van hubdisfunctioneren op cognitie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2017
Auteurs:
Jolanda Derks, Linda Douw

Samenvatting

De hersenen worden steeds vaker benaderd vanuit netwerkperspectief, waarbij de verbindingen tussen functionele hersengebieden en hun karakteristieke patronen in kaart gebracht worden. Belangrijke kenmerken van het hersennetwerk zijn optimale integratie en segregatie (het zogeheten small-worldprincipe). Daarnaast bevat het hersennetwerk een aantal gebieden die een centrale rol innemen in het netwerk, de zogenaamde hubs. Disfunctioneren van deze hubs is in verband gebracht met veel neurologische aandoeningen. Op basis van de resultaten van twee recente studies wordt het effect gedemonstreerd van een hersenbeschadiging op het falen van hersennetwerken door overbelasting van hubs (hub-overload). We beschrijven hoe de mate van hub-overload samenhangt met cognitief functioneren en zelfs postoperatieve veranderingen kan voorspellen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2017

Neuropraxis 5/2017 Naar de uitgave