Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Uitgave 5/2012

Tijdschrift voor Urologie 5/2012

De impact van comorbiditeit op complicaties na (partiële) tumornefrectomie

DE IMPACT VAN COMORBIDITEIT OP COMPLICATIES NA (PARTIËLE) TUMORNEFRECTOMIE

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 5/2012
Auteurs:
drs. P.M.L. Hennus, dr. S.G.C. Kroeze, prof.dr. J.L.H.R. Bosch, dr. J.J.M. Jans
Belangrijke opmerkingen
arts-onderzoeker urologie
aios urologie
uroloog
moleculair bioloog, postdoctoraal onderzoeker
Correspondentie
p.m.l.hennus@umcutrecht.nl

Samenvatting

Er is momenteel geen consensus over het rapporteren van complicaties na (partiële) tumornefrectomie. Niet eerder is objectief onderzocht of comorbiditeit invloed heeft op complicaties na tumornefrectomie met behulp van een systematisch scoringssysteem.
Data van 222 patiënten die een (partiële) tumornefrectomie ondergingen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht tussen 1999 en 2008 werden retrospectief verzameld. Post operatieve complicaties werden gescoord volgens de gemo dificeerde Clavien- classificatie (CCSC) en comorbiditeit volgens de Charlson Comorbiditeit Index (CCI). Bij 53% van de patiënten was sprake van preoperatieve comorbiditeit. Er werden 88 complicaties geregistreerd bij 76 (34,2%) patiënten, waarvan 7,2% graad 1, 14,9% graad 2, 6,3% graad 3, 2,2% graad 4 en 3,6% graad 5. Patiënten met ernstige comorbiditeit (> 2 CCI) hadden meer kans op ernstige complicaties (CCSC 3-5) (p = 0,017). Daarnaast nam de gemiddelde opnameduur significant toe met de ernst van de postoperatieve complicaties (p < 0,001).
Concluderend is het van belang de comorbiditeit van een patiënt te betrekken bij de preoperatieve besluitvorming en postoperatieve behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel