Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2020 | Artikelen | Uitgave 1/2020

Kind en adolescent 1/2020

De IDT: een nieuwe, interactieve tekentest voor wederkerig gedrag bij kinderen met autisme

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Tineke Backer van Ommeren, Hans M. Koot, Anke M. Scheeren, Sander Begeer

Samenvatting

Inleiding

Beperkingen in wederkerigheid zijn essentieel voor het diagnosticeren van een autismespectrumstoornis (ASS; APA 2013). In deze studie wordt een nieuwe test beschreven voor wederkerig gedrag bij kinderen en adolescenten met ASS: de interactieve tekentest (IDT, Backer van Ommeren et al. 2017a).

Methode

De kwaliteit van wederkerig gedrag werd gemeten bij in totaal 392 jeugdigen (6–20 jaar) waarvan 334 (225 met en 109 zonder ASS) met de onderzoeker tekenden op papier en 58 (32 met en 26 zonder ASS) op een tablet met touchscreen.

Resultaten

Deelnemers met ASS lieten op de papieren versie van de IDT, onafhankelijk van leeftijd, geslacht en verbale intelligentie, minder frequent wederkerig gedrag zien dan deelnemers zonder ASS. Op de digitale versie (DIDT) vertoonden deelnemers met ASS eveneens minder wederkerigheid. Wederkerigheidsscores op de DIDT waren onafhankelijk van leeftijd en geslacht, maar correleerden positief met verbale intelligentie.

Conclusies

Zowel de papieren als de digitale versie van de IDT differentieerde tussen jeugdigen met en zonder ASS. Autistische kenmerken blijken een consistent negatief effect te hebben op wederkerig gedrag. De digitale versie lijkt gevoelig voor autisme maar ook enigszins voor verbaal cognitief niveau. Onvolkomenheden van en enige beperkingen in de hardware hebben waarschijnlijk de resultaten met de DIDT beïnvloed.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Kind en adolescent 1/2020 Naar de uitgave