Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Uitgave 1/2014

Denkbeeld 1/2014

De hulpverlener als horzel

Werken met de socratische gespreksmethode

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 1/2014
Auteur:
Ronald Geelen
Belangrijke opmerkingen
Beeld Thinkstock
Ronald Geelen is psycholoog en gedragstherapeut; hij werkt bij Thebe in Breda en is als consulent betrokken bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE ) in de regio Zuid.

Samenvatting

Als je ziet dat iets helemaal misgaat, dat een mantelzorger maar doorgaat, ten koste van zichzelf en de ander bijvoorbeeld, heb je als hulpverlener al gauw de neiging het heft in handen te nemen. Om klaar te staan met antwoorden op vragen die de ander nog helemaal niet heeft gesteld. Dat kan averechts werken en demotiverend zijn. Een betere manier is dan om iemand te prikkelen zelf oplossingen te vinden. Met de socratische gespreksmethode.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Denkbeeld 1/2014 Naar de uitgave