Skip to main content
Top

2004 | Boek

De heer Belfort

Werkboek voor kwalificatieniveau 4, deelkwalificatie 407

Auteurs: J. van Meteren, A. Haagsma

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Zorggericht

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk

Casus De heer Belfort

Casus De heer Belfort
Samenvatting
De vader van de heer Belfort was de gaanman van het dorp, een soort kapitein of burgemeester, zouden wij zeggen. De gaanman waakt over de cultuur van de streek: de Marroncultuur.
J. van Meteren, A. Haagsma
Oriëntatie op de casus
Samenvatting
Bij een val in zijn woonkamer breekt meneer Belfort zijn heup en wordt opgenomen op een GAAZ. Daar blijkt dat zijn dementie plotseling is verergerd. Wat nu? Welke toekomstmogelijkheden zijn er nog voor meneer Belfort en zijn familie?
J. van Meteren, A. Haagsma

Planning van de casus

Voorwerk
Leertaak 1 Oriëntatie op de geriatrie: het geriatrisch netwerk
Samenvatting
‘‘Ik heb de verjaardagen van twee kleinkinderen vergeten. Ik kan steeds maar niks vinden. Ik ben bang dat ik mezelf aan hetkwijtraken ben.’’Humphry probeert hem gerust te stellen,maar Ferdi volhardt: ‘‘Er is iets met mijn hoofd en dat is niet goed.’’ Samen besluiten ze naar de huisarts te gaan.
J. van Meteren, A. Haagsma
Leertaak 2 Geriatrie in de thuiszorg: stille consumenten en strijdbare senioren
Samenvatting
Met de toename van de vergrijzing is een groei te bespeuren in de opkomst van een nieuwe generatie vitale ouderen. Ouderen, die naast een goede gezondheid ook een zekere materiële welstand hebben.
J. van Meteren, A. Haagsma
Leertaak 3 Geriatrie in het ziekenhuis (GAAZ)
Samenvatting
Een half jaar later struikelt meneer Belfort – een grote zware man van dik boven de honderd kilo – over het ronde tafeltje als hij de afstandsbediening wil pakken die op de grond is gevallen en breekt zijn heup. Opname in het ziekenhuis volgt. Uit de röntgenfoto’s blijkt dat meneer Belfort een dijbeenhalsbreuk (collumfractuur) heeft.
J. van Meteren, A. Haagsma
Leertaak 4 Geriatrie in het verpleeghuis: ‘Waar laten we meneer Belfort?’
Samenvatting
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het juist Humphry was die het opviel dat pa steeds vergeetachtiger begon te worden. Uit telefoongesprekken van Humphry met zijn broers en zusters blijkt dat ze hun vader allemaal wat lusteloos en minder levendig vinden, dat hij schrikachtig en aarzelend is voor nieuwe dingen, problemen heeft met rekeningen en betalingen en minder belt of naar de kleinkinderen vraagt.
J. van Meteren, A. Haagsma
Leertaak 5 Groepen psychogeriatrische zorgvragers: leven in een andere werkelijkheid
Samenvatting
Meneer Belfort is opgenomen op een GAAZ. Wanneer de twee dochters bij meneer Belfort op bezoek komen treffen zij een opgewekte vader aan die zegt dat ze moeten opschieten omdat hij op tijd wil zijn bij het etentje van zijn moeder in Diitabiki, waar hij ook al zijn broers en zijn zussen weer zal zien. De zussen zijn geschrokken van het voorval, temeer omdat hij ook hun namen door elkaar haalde.
J. van Meteren, A. Haagsma
Leertaak 6 Zorgmethodiek en kwaliteit
Samenvatting
Meril vraagt hoe snel de achteruitgang kan gaan. ‘‘Dat is voor iedere patiënt verschillend’’, zegt dokter Sewarisingh. ‘‘Verschillende oorzaken kunnen de achteruitgang versnellen, zoals verhuizen uit de vertrouwde omgeving, piekeren of een depressie, bijwerkingen van geneesmiddelen.
J. van Meteren, A. Haagsma
Leertaak 7 Interculturele ouderenzorg in een multiculturele samenleving
Samenvatting
Humphry weet vanuit zijn werk als geen ander dat het wonen met generatiegenoten met dezelfde culturele achtergrond een belangrijke voorwaarde is voor het welbevinden van allochtone ouderen.
J. van Meteren, A. Haagsma

Evaluatie van de casus

Evaluatie van de casus
Samenvatting
In verschillende opdrachten heb je het geriatrische netwerk de zorgketen verkend. Hoe denk je nu over de vraag: Het geriatische netwerk: doolhof of vangnet?
J. van Meteren, A. Haagsma
Nawerk
Meer informatie
Titel
De heer Belfort
Auteurs
J. van Meteren
A. Haagsma
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8965-0
Print ISBN
978-90-313-4346-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8965-0