Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 2/2017

19-05-2017

De geschiedenis van de dienstplicht in de actualiteit van het jeugdbeleid

Auteur: Mr. dr. Stan Meuwese

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 2/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Wie na ruim 30 jaar werken op het terrein van jeugdbeleid en kinderrechten een proefschrift schrijft over de rechtsgeschiedenis van de dienstplicht, lijkt op het eerste gezicht een geheel nieuw terrein te betreden. Maar de dissertatie die Meuwese schreef over twee eeuwen dienstplicht, discipline, dienstweigering en desertie bevat wel degelijk elementen van een jeugdbeleid in statu nascendi. Dat komt vooral doordat dienstplichtigen over het algemeen jong en minderjarig zijn. De jeugd, de bloem der natie genoemd, wordt ingelijfd in het leger, de school der natie genoemd.
In deze bijdrage komt niet alleen de dienstplicht uit vroegere tijden aan bod, maar ook de huidige discussie over de maatschappelijke dienstplicht krijgt een plaats. Het is duidelijk voor de auteur: het ontbeert maatschappelijke dienstplicht niet alleen aan een juridische legitimatie, het is ook naïef en een vorm van dwangarbeid.
Literatuur
go back to reference Meuwese, S. (2017). Twee eeuwen dienstplicht, discipline, dienstweigering en desertie, deelnemen (of niet) aan de Nederlandse krijgsmacht in rechtshistorisch perspectief. Oisterwijk: Wolf Legal Publishers. Meuwese, S. (2017). Twee eeuwen dienstplicht, discipline, dienstweigering en desertie, deelnemen (of niet) aan de Nederlandse krijgsmacht in rechtshistorisch perspectief. Oisterwijk: Wolf Legal Publishers.
Metagegevens
Titel
De geschiedenis van de dienstplicht in de actualiteit van het jeugdbeleid
Auteur
Mr. dr. Stan Meuwese
Publicatiedatum
19-05-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 2/2017
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-017-0147-9

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Jeugdbeleid 2/2017 Naar de uitgave