Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2009 | Forum | Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009

De gemeentelijke epidemiologie: meer dan het ondersteunen van het gezondheidsbeleid

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2009
Auteur:
Daan G. Uitenbroek
Belangrijke opmerkingen
GGD Amsterdam
Dr. Daan G. Uitenbroek, GGD Amsterdam, Postbus 2200, Amsterdam.

Samenvatting

De werkzaamheden van de gemeentelijke epidemioloog zijn doorlopend onderwerp van discussie. Er is nagedacht over de toekomst van de epidemiologie,1,2 er zijn kwaliteitsnormen ontwikkeld,3,4 en visies gemaakt.5 Veel onderwerpen zijn daarbij aan bod gekomen met als belangrijk onderwerp: wat moet de epidemioloog wel doen, en wat niet, en voor wie? Het valt op dat ondersteunen van het gemeentelijk gezondheidsbeleid en samenwerken met beleidsambtenaren voor de epidemioloog toenemend belangrijk worden. In de toekomst verzamelt en interpreteert de epidemioloog gezondheidsinformatie voor het beleid, en er vindt een verschuiving plaats van een meer algemene epidemiologische functie naar een rol van de epidemioloog als beleidsondersteuner en kennismakelaar.6 Deze nadruk op het versterken van de samenwerking tussen epidemiologie en beleid lijkt positief. Echter, er moet voor worden gewaakt dat dit ten koste gaat van de wijdere taak van de gemeentelijke epidemioloog als een bron van betrouwbare en onafhankelijke informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale gezondheid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009 Naar de uitgave

Redactioneel

Overgewicht