Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

05-11-2019 | Beschouwing | Uitgave 12/2019

Huisarts en wetenschap 12/2019

De evidence arena – een multilevelperspectief

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2019
Auteur:
André Knottnerus
Belangrijke opmerkingen
Knottnerus JA. De evidence arena – een multilevelperspectief. Huisarts Wet 2019;62(12):14-7. DOI:10.1007/s12445-019-0361-y.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven. De auteur is oud-voorzitter van de Gezondheidsraad (2001-2010) en oud-voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (2010-2017).
Dit artikel is een samenvatting van de afscheidsrede van prof. Knottnerus als hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht, gehouden op 26 oktober 2018. Voor de volledige afscheidsrede, zie www.​maastrichtuniver​sity.​nl/​nl/​file/​31565.

Samenvatting

De interactie tussen wetenschap, praktijk en beleid heeft, juist waar kennis een verschil kan maken, veel trekken van een arena. In deze evidence arena spelen niet alleen kennis en bewijsvoering, maar ook actoren en belangen een rol. Scheidend hoogleraar Knottnerus illustreert dit aan de hand van thema’s uit zijn ‘kennispraktijk’: omgaan met kennis en onzekerheid, vertrouwen en onafhankelijkheid, keuzes rond de verwerving van nieuwe kennis, traagheid in het inbouwen daarvan in de zorg en de discussie rond het begrip ‘evidencebased’.
In de evidence arena moet de wetenschap een brede blik hebben en verantwoordelijkheid nemen op verschillende niveaus: haar ambacht, de praktijk, het beleid en de maatschappij.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2019

Huisarts en wetenschap 12/2019 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Kennistoets

Antidepressiva