Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2011 | Uitgave 9/2011

Bijblijven 9/2011

De ethiek van het persoonlijk genoom

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2011
Auteur:
Dr. A. L. Bredenoord
Belangrijke opmerkingen
Assistent professor Medische Ethiek

Samenvatting

Door de dalende kosten en de steeds krachtigere en snellere technologie komen we in een tijdperk waarin mensen de beschikking kunnen krijgen over hun ‘persoonlijk genoom’: een persoonlijke genetische database met het volledige genoom van een individu. Genoombreed onderzoek leidt tot een ongekende hoeveelheid genetische (risico-)informatie over een individu. Ook andere ontwikkelingen in het genetisch landschap vragen om reflectie, zoals de groei van biobanken en de opkomst van commerciële internetbedrijfjes die zonder tussenkomst van de gezondheidszorg genetische testen aanbieden. In dit artikel wordt eerst een overzicht geschetst van ethisch relevante ontwikkelingen in het genetisch landschap. Daarna wordt besproken welk type genetische informatie teruggekoppeld dient te worden naar mensen wier genoom in kaart gebracht is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2011

Bijblijven 9/2011 Naar de uitgave