Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-11-2016 | Artikelen | Uitgave 4/2016

Jeugdbeleid 4/2016

De eerste stap in de transformatie: verbreding van het jongerenwerk

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Prof. dr. René Clarijs, Drs. Hans Migchielsen

Samenvatting

Europa kent een grote verscheidenheid in het jongerenwerk. Hoewel dat kan worden betreurd is zij ook vruchtbaar: juist hierdoor kunnen landen van elkaar leren en kan jongerenwerk kwalitatief groeien.
Er ontstaan nauwere Europese samenwerking en uitwisseling van beleid, onderzoek en praktijk. Hier zien we een trend naar een verenigde Europese benadering. Dat wordt nog eens extra benadrukt doordat de EU-lidstaten per 2018 een systeem moeten hebben opgezet dat alle vormen van niet-formeel leren identificeert, documenteert, beoordeelt en valideert. Dat beleid van de Europese gremia maakt een begin met een Europees beleid voor jongerenwerk. Deze beweging toont de vlucht naar voren, naar een internationaal perspectief. De tegenhanger is de weg naar achteren, naar een kleiner schaalniveau, dat van het lokale. De Europese platformen EAICY en InterCityYouth combineren deze twee bewegingen. Hier liggen bijzondere kansen voor het Nederlandse jongerenwerk.
Dit artikel is gebaseerd op hoofdstuk 8 uit Verbreed jongerenwerk door René Clarijs, dat begin 2017 wordt uitgegeven door uitgeverij SWP.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Jeugdbeleid 4/2016 Naar de uitgave