Skip to main content
main-content

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2015 | Lustrum | Uitgave 4/2015

Kind en adolescent 4/2015

De dwangstoornis bij kinderen en jongeren, verklaringsmodellen en behandeling: een overzicht van nieuwe ontwikkelingen

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2015
Auteurs:
Prof. dr. Else de Haan, Dr. Lidewij H. Wolters, Dr. Elske Salemink

Samenvatting

Inleiding

Hoewel de symptomen van een dwangstoornis duidelijk zijn, is het niet bekend wat het essentiële probleem ervan is. Kennis hierover kan consequenties hebben voor het behandelbeleid.

Methode

Twee psychologische verklaringsmodellen en recent onderzoek naar behandeleffectiviteit worden besproken.

Resultaten

Het cognitieve verklaringsmodel is niet aangetoond juist, maar heeft een invloedrijke vorm van behandeling gegenereerd (cognitieve therapie). Het model dat gedrag (met name herhalen) als het centrale probleem ziet, is experimenteel aangetoond. Op grond van dit model is de belangrijkste behandelstrategie exposure en responspreventie. Uit een recente meta-analyse blijkt dat cognitieve gedragstherapie (CGT) en de combinatie van CGT met medicatie effectieve behandelvormen zijn (grote effect size hebben). Als CGT wordt uitgevoerd door gespecialiseerde behandelaars is er geen verschil in effect tussen CGT en CGT gecombineerd met medicatie. Cognitive Bias Modification (CBM) en korte intensieve therapie zijn nieuwe vormen van behandeling.

Conclusie

Onderzoek naar verklaringsmodellen voor de dwangstoornis is van belang voor het verbeteren van de behandeling. CGT is effectief maar zou uitgevoerd moeten worden door gespecialiseerde behandelaars. Dat het combineren van CGT met medicatie het effect van CGT vergroot is niet aangetoond. Ouders betrekken bij de behandeling is essentieel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Kind en adolescent 4/2015Naar de uitgave