Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

25. De diëtist en fysiotherapeut als team voor het verbeteren van de functionaliteit van de kwetsbare oudere

Auteurs : I. Huisman, P. C. M. Koot

Gepubliceerd in: Geriatrie in de fysiotherapie en kinesitherapie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Goede voeding en spieropbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beweging of therapie alleen is niet voldoende. Met aandacht voor de kwaliteit en kwantiteit van de voeding kan het lichaam zich herstellen of ontwikkelen, krijgen spieren de juiste bouwstoffen aangevoerd en beschikt het lichaam over de nodige voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Voor ouderen kan het lastiger zijn om gezond te eten. Belangrijkste obstakels zijn eventuele ziekten en beperkingen. De belangrijkste voedingsstoffen die aandacht nodig hebben worden aangegeven en hoe de geriatriefysiotherapeut een eventueel tekort aan voedingsstoffen kan herkennen.
Literatuur
1.
go back to reference Weijs P. Eiwitbalans bij ziekte, gezondheid en veroudering. Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek. 2015;6:12–4. Weijs P. Eiwitbalans bij ziekte, gezondheid en veroudering. Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek. 2015;6:12–4.
2.
go back to reference Deitz NEP, et al. Protein intake and excercise for optimal muscle function with aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. 2014;33:929–36.CrossRef Deitz NEP, et al. Protein intake and excercise for optimal muscle function with aging: Recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. 2014;33:929–36.CrossRef
3.
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015. Publicatienr. 2015:2015(24). Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015. Publicatienr. 2015:2015(24).
4.
go back to reference Gezondheidsraad. Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine, 2000/12. Den Haag: Gezondheidsraad; 2000. Gezondheidsraad. Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine, 2000/12. Den Haag: Gezondheidsraad; 2000.
5.
go back to reference Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnorm voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad; 2012. Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnorm voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad; 2012.
6.
go back to reference Reijnierse EM, et al. The impact of different diagnostic criteria on the prevalence of sarcopenia in healthy eldery participants and geriatric outpatients. Gerontology. 2015;61(6):491–6.CrossRefPubMed Reijnierse EM, et al. The impact of different diagnostic criteria on the prevalence of sarcopenia in healthy eldery participants and geriatric outpatients. Gerontology. 2015;61(6):491–6.CrossRefPubMed
7.
go back to reference Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Richtlijn Ondervoeding bij de geriatrische patiënt. Utrecht: NVKG; 2013. Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie. Richtlijn Ondervoeding bij de geriatrische patiënt. Utrecht: NVKG; 2013.
8.
Metagegevens
Titel
De diëtist en fysiotherapeut als team voor het verbeteren van de functionaliteit van de kwetsbare oudere
Auteurs
I. Huisman
P. C. M. Koot
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1350-1_25