Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012

De diagnostiek van longembolie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2012
Auteurs:
Drs. W. A. M. Lucassen, prof. dr. H. C. van Weert
Belangrijke opmerkingen
Huisarts te Zwaag

Samenvatting

Longembolie is nog steeds een van de meest gemiste diagnoses, in het bijzonder omdat deze diagnose vaak niet eens wordt overwogen. In dit artikel worden eerst de anamnese en het lichamelijk onderzoek besproken. Dyspneu is de meest voorkomende klacht bij patiënten met een longembolie (73%): dyspneu in rust, dyspnée d’effort en orthopneu. Op de tweede plaats komt pijn op de borst die vastzit aan de ademhaling. Hoesten (40%) en hemoptoë (5%) komen minder frequent voor. Bij twee vijfde van de patiënten is pijn in kuit of bovenbeen een symptoom van diepe veneuze trombose. Anamnese en lichamelijk onderzoek bieden onvoldoende zekerheid. Met behulp van de klinische beslisregel volgens Wells en een kwalitatieve D-dimeertest kan de huisarts bij ruim 40% van de verdachte patiënten longembolie uitsluiten.
Patiënten met een hoog risico worden verwezen. In de tweede lijn wordt al langer gebruikgemaakt van dezelfde diagnostische strategie met de wellsbeslisregel en een kwantitatieve D-dimeertest. Bij patiënten met een hoge klinische verdenking is de CT-pulmonalisangiografie (of spiraal-CT-scan) tegenwoordig het standaard beeldvormend onderzoek voor het diagnosticeren van longembolie. Pulmonalisangiografie komt nauwelijks meer voor. Ventilatie-perfusiescan wordt alleen toegepast bij mensen met een allergie voor het contrastmiddel of met een ernstige nierfunctiestoornis.
Denk bij benauwdheid, pijn op de borst, tachycardie, hoesten en bloed ophoesten aan longembolie, maar besef dat longembolie zich niet altijd presenteert met de klassieke verschijnselen: acute dyspneu, tachycardie en pijn die vastzit aan de ademhaling

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012 Naar de uitgave