Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

De diagnostiek en behandeling van woordvindingsproblemen

september 2003

Auteurs : Dr. H.F.M Peters, Prof.dr. R. Bastiaanse, Prof.dr. J. Van Borsel, Prof.dr. P.H.O. Dejonckere, Dr. K. Jansonius-Schultheiss, Drs. Sj. Van der Meulen, B.J.E. Mondelaers

Gepubliceerd in: Verworven taalstoornissen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Woordvindingsproblemen komen voor bij elk type afasie. De hier besproken patiënte ondervindt hier in het dagelijks leven bijzonder veel moeilijkheden van. Er is sprake van een matige afasie, die niet nader geclassificeerd kan worden. Opvallend is dat de patiënte tijdens een gesprek vaak de eerste letter(s) van het woord met haar vinger op tafel schrijft, maar dit helpt haar niet het bedoelde woord te vinden. Besloten wordt haar uitgebreid met de palpa (Bastiaanse, Bosje & Visch-Brink, 1995) te onderzoeken. Deze test is bij uitstek geschikt om de aard en ernst van problemen op woordniveau te inventariseren.
Voetnoten
1
Degene die de taalonderzoeken en de spontane taal bij GD afgenomen heeft, is een andere persoon dan degene die de therapie gegeven heeft. De testleider heeft GD in de tussentijd niet gezien, om te voorkomen dat het gedrag tijdens het evaluatieonderzoek anders zou zijn dan tijdens het eerste onderzoek. Het is dus niet aannemelijk dat de verbetering in de spontane taal het gevolg is van het feit dat de patiënte de testleider beter kent.
 
Literatuur
go back to reference Bastiaanse, R., Bosje, M., & Visch-Brink, E.G. (1995). palpa: Nederlandse versie. Hove: Lawrence Erlbaum. Bastiaanse, R., Bosje, M., & Visch-Brink, E.G. (1995). palpa: Nederlandse versie. Hove: Lawrence Erlbaum.
go back to reference Blomert, L., Kean, M.-L., Koster, Ch., & Schokker, J. (1993). Amsterdam-Nijmegen, Test voor Alledaagse Taalvaardigheid (antat). Lisse: Swets & Zeitlinger. Blomert, L., Kean, M.-L., Koster, Ch., & Schokker, J. (1993). Amsterdam-Nijmegen, Test voor Alledaagse Taalvaardigheid (antat). Lisse: Swets & Zeitlinger.
Metagegevens
Titel
De diagnostiek en behandeling van woordvindingsproblemen
Auteurs
Dr. H.F.M Peters
Prof.dr. R. Bastiaanse
Prof.dr. J. Van Borsel
Prof.dr. P.H.O. Dejonckere
Dr. K. Jansonius-Schultheiss
Drs. Sj. Van der Meulen
B.J.E. Mondelaers
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0804-0_16