Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Thema | Uitgave 2/2014

Jeugdbeleid 2/2014

De decentralisatie begint pas op 1 januari 2015

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 2/2014
Auteur:
Albert jan Kruiter
Belangrijke opmerkingen
Dr. A.J. Kruiter is oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden. Hij promoveerde in 2010 op Mild Despotisme, een proefschrift waarin hij de geschiedenis van onze verzorgingsstaat bestudeerde door de ogen van Alexis de Tocqueville.

Samenvatting

Albert Jan Kruiter heeft zijn hart al meer dan 15 jaar verpand aan de publieke zaak; hij is onder andere oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden met het Sociaal Hospitaal dat gezinnen helpt die zijn vastgelopen in de bureaucratische zorgstructuren, en lid van de Kafka Brigade.
Kruiter is expert op het terrein van Alexis de Tocqueville, de filosoof die bijna 200 jaar geleden al voorspelde dat de democratische samenleving zou ontaarden in individualisme en de democratische overheid zou ontaarden in centralisme en bureaucratie. Beide bewegingen zouden elkaar versterken, zo voorzag hij. Er zou sprake zijn van een neerwaartse spiraal van individualisme aan de kant van de samenleving en meer toezicht en controle aan de kant van de samenleving. Als de overheid steeds meer publieke problemen oplost, zullen burgers zich steeds meer op zichzelf en niet op de samenleving concentreren. Als burgers niet meer gewend zijn om gezamenlijke problemen gezamenlijk op te lossen, houdt de democratie op te bestaan.
Er is niet heel veel fantasie voor nodig, zo stelt Kruiter, om in de voorspelling van Tocqueville de contouren van het jeugdzorgbestel te zien. Een stelsel dat voortkomt uit goede bedoelingen, maar gegijzeld wordt door onverwachte en ongewenste effecten, die vervolgens weer tot meer regels, toezicht en handhaving leiden. De roep om vermaatschappelijking van de jeugdzorg vindt Kruiter nog weinig empirisch gefundeerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Jeugdbeleid 2/2014 Naar de uitgave

OriginalPaper

Help(t) een baas?!

EditorialNotes

Vooraf