01-06-2014 | Thema
De decentralisatie begint pas op 1 januari 2015
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 2/2014
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Albert Jan Kruiter heeft zijn hart al meer dan 15 jaar verpand aan de publieke zaak; hij is onder andere oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden met het Sociaal Hospitaal dat gezinnen helpt die zijn vastgelopen in de bureaucratische zorgstructuren, en lid van de Kafka Brigade.
Kruiter is expert op het terrein van Alexis de Tocqueville, de filosoof die bijna 200 jaar geleden al voorspelde dat de democratische samenleving zou ontaarden in individualisme en de democratische overheid zou ontaarden in centralisme en bureaucratie. Beide bewegingen zouden elkaar versterken, zo voorzag hij. Er zou sprake zijn van een neerwaartse spiraal van individualisme aan de kant van de samenleving en meer toezicht en controle aan de kant van de samenleving. Als de overheid steeds meer publieke problemen oplost, zullen burgers zich steeds meer op zichzelf en niet op de samenleving concentreren. Als burgers niet meer gewend zijn om gezamenlijke problemen gezamenlijk op te lossen, houdt de democratie op te bestaan.
Er is niet heel veel fantasie voor nodig, zo stelt Kruiter, om in de voorspelling van Tocqueville de contouren van het jeugdzorgbestel te zien. Een stelsel dat voortkomt uit goede bedoelingen, maar gegijzeld wordt door onverwachte en ongewenste effecten, die vervolgens weer tot meer regels, toezicht en handhaving leiden. De roep om vermaatschappelijking van de jeugdzorg vindt Kruiter nog weinig empirisch gefundeerd.