Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-12-2017 | Zorg

De dagelijkse werkelijkheid is te weerbarstig om in regels te vatten: Het is tijd voor de verschilmaker

Auteurs: Daan Wijnmaalen, Ingrid Claassen

Gepubliceerd in: Sociaal Bestek | Uitgave 6/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de zorg en ondersteuning doen diverse modebegrippen de ronde. Na de zelfredzame cliënt, eigen regie en de participerende mantelzorger zijn oplossingen ontstaan met eHealth, zorg op afstand en de decentralisatie. Desondanks blijven zorgvragen complex en laten verwarde personen 1 zien dat adequate zorg en ondersteuning niet altijd in regeltjes te vatten is.
Literatuur
1.
go back to reference Het populistische begrip ‘verwarde personen’ is verwarrend (…). Deze mensen vertonen verward gedrag, maar mogelijk vinden vooral de instanties het verwarrend, omdat het niet past binnen de bedachte hokjes van de zorg en ondersteuning. Het populistische begrip ‘verwarde personen’ is verwarrend (…). Deze mensen vertonen verward gedrag, maar mogelijk vinden vooral de instanties het verwarrend, omdat het niet past binnen de bedachte hokjes van de zorg en ondersteuning.
2.
go back to reference Rapport: Een passend netwerk bij een complexe zorgvraag, BedrijfsID in opdracht van het Ministerie van VWS, januari 2017 Rapport: Een passend netwerk bij een complexe zorgvraag, BedrijfsID in opdracht van het Ministerie van VWS, januari 2017
3.
go back to reference De ‘Kafka-brigade’ en het ‘Instituut voor Publieke Waarde’ hebben op hun websites aansprekende voorbeelden van knelpunten én succesvolle oplossingen. De ‘Kafka-brigade’ en het ‘Instituut voor Publieke Waarde’ hebben op hun websites aansprekende voorbeelden van knelpunten én succesvolle oplossingen.
4.
go back to reference Het Cynefin-model leert dat samenwerking in complexe situaties een andere aanpak vergt dan in standaard situaties. Het is ontwikkeld door David J. Snowdon en Mary E. Boone in ‘A Leaders Framework for Decision Making’, Wise executives tailor their approach to fit the complexity of the circumstances they face, november 2007, Harvard Business Review. Het Cynefin-model leert dat samenwerking in complexe situaties een andere aanpak vergt dan in standaard situaties. Het is ontwikkeld door David J. Snowdon en Mary E. Boone in ‘A Leaders Framework for Decision Making’, Wise executives tailor their approach to fit the complexity of the circumstances they face, november 2007, Harvard Business Review.
5.
go back to reference BedrijfsID heeft in 2016, opdracht van het Ministerie van VWS, onderzoek gedaan naar passend zorgaanbod. Dit heeft geleid tot het rapport: Een passend netwerk bij een complexe zorgvraag. Het is aangeboden aan de Tweede Kamer en gepubliceerd op www.rijksoverheid.nl Mede op basis van dit onderzoek heeft VWS steeds meer zicht op de beperkingen van regels en de behoefte aan regelruimte in de praktijk. In toekomstige regelgeving is dit hopelijk steeds meer terug te vinden. BedrijfsID heeft in 2016, opdracht van het Ministerie van VWS, onderzoek gedaan naar passend zorgaanbod. Dit heeft geleid tot het rapport: Een passend netwerk bij een complexe zorgvraag. Het is aangeboden aan de Tweede Kamer en gepubliceerd op www.​rijksoverheid.​nl Mede op basis van dit onderzoek heeft VWS steeds meer zicht op de beperkingen van regels en de behoefte aan regelruimte in de praktijk. In toekomstige regelgeving is dit hopelijk steeds meer terug te vinden.
Metagegevens
Titel
De dagelijkse werkelijkheid is te weerbarstig om in regels te vatten: Het is tijd voor de verschilmaker
Auteurs
Daan Wijnmaalen
Ingrid Claassen
Publicatiedatum
01-12-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Sociaal Bestek / Uitgave 6/2017
Print ISSN: 0921-5344
Elektronisch ISSN: 2468-1377
DOI
https://doi.org/10.1007/s41196-017-0538-5

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Sociaal Bestek 6/2017 Naar de uitgave

Arbeidsmarkt in cijfers en trends

Alle schijnwerpers op de regionale arbeidsmarkt

Vakkundig aan het werk

Vakkundig aan het sociaal werk

Actueel

Actueel

Column uit de beleidspraktijk

Vertrouwen in de toekomst?