Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2008

01-08-2008 | Wetenschappelijke artikelen

De bruikbaarheid van een CQ-index voor de ggz, verslavingszorg en gehandicaptenzorg: eerste bevindingen

Auteurs: Bob van Wijngaarden, Ineke Kok, Herman Sixma

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 8/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Tot voor kort werden CQI vragenlijsten vooral ontwikkeld voor het meten van cliëntervaringen bij somatische aandoeningen en ingrepen. Inmiddels zijn ook voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz), de verslavingszorg (vz) en de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap (vg) CQI vragenlijsten ontwikkeld of in ontwikkeling. Gezien de omvang en moeilijkheidsgraad van de CQI is het de vraag of het een bruikbaar instrument is voor deze specifieke groepen cliënten. Een antwoord op deze vraag is van belang omdat de CQI resultaten als verantwoordingsgegevens gebruikt gaan worden waarbij die gegevens valide en betrouwbaar dienen te zijn. In dit artikel worden de eerste bevindingen met de CQI voor de ggz, vz en vg besproken. De CQI voor de kortdurende ambulante ggz en vz levert valide en betrouwbare resultaten op. De bruikbaarheid van de CQI voor de langdurende en klinische ggz en vz, en de vg is meer beperkt. De CQI lijkt voldoende bruikbaar voor klinisch opgenomen cliënten, terwijl cliënten van beschermd en begeleid zelfstandig wonen de lijst met hulp kunnen invullen. De bruikbaarheid van de CQI voor de langdurende verblijfspsychiatrie is zeer beperkt. Voor deze groep wordt de CQI afgeraden. In de gehandicaptenzorg blijkt dat cliënten met een ernstige verstandelijke beperking moeite hebben met de moeilijkheidsgraad van de CQI en het interviewprotocol. Voor deze specifieke groepen worden alternatieve afnamemethoden aangeraden.
Literatuur
1.
go back to reference Prestatie-indicatoren geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg; Basisset 2007-2008. Utrecht: IGZ, 2007. Prestatie-indicatoren geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg; Basisset 2007-2008. Utrecht: IGZ, 2007.
2.
go back to reference Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg; Visiedocument. Utrecht: VGN, 2007. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg; Visiedocument. Utrecht: VGN, 2007.
3.
go back to reference Sixma H, Delnoij D, Stubbe J et al. Handboek CQI Meetinstrumenten. Utrecht: Centrum Klantervaring Zorg (CKZ), 2007. Sixma H, Delnoij D, Stubbe J et al. Handboek CQI Meetinstrumenten. Utrecht: Centrum Klantervaring Zorg (CKZ), 2007.
4.
go back to reference Wijngaarden B van, Kok I, Meije D, Fotiadis L. Een Consumer Quality Index voor kortdurende ambulante ggz; De ontwikkeling en psychometrische kwaliteiten van een vragenlijst voor het meten van cliëntervaringen. Utrecht: Trimbos-instituut, 2007. Wijngaarden B van, Kok I, Meije D, Fotiadis L. Een Consumer Quality Index voor kortdurende ambulante ggz; De ontwikkeling en psychometrische kwaliteiten van een vragenlijst voor het meten van cliëntervaringen. Utrecht: Trimbos-instituut, 2007.
6.
go back to reference Wijngaarden B van, Kok I. Prestatie-indicatoren en meetinstrumenten: prestaties door de ogen van de cliënt. In: Havenaar J, Splunteren P van, Wennink HJ (red). Koersen op kwaliteit in de GGZ. Assen: Koninklijke Van Gorcum, 2008. Wijngaarden B van, Kok I. Prestatie-indicatoren en meetinstrumenten: prestaties door de ogen van de cliënt. In: Havenaar J, Splunteren P van, Wennink HJ (red). Koersen op kwaliteit in de GGZ. Assen: Koninklijke Van Gorcum, 2008.
7.
go back to reference Wijngaarden B van, Meije D, Kok I. Het onderscheidend vermogen van een Consumer Quality Index voor kortdurende geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Utrecht: Trimbos-instituut, 2008. Wijngaarden B van, Meije D, Kok I. Het onderscheidend vermogen van een Consumer Quality Index voor kortdurende geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Utrecht: Trimbos-instituut, 2008.
8.
go back to reference BureauTaal. Analyse taalniveau CQ Index; Ervaringen met de zorg thuis. Beusichem: BureauTaal, 2008 BureauTaal. Analyse taalniveau CQ Index; Ervaringen met de zorg thuis. Beusichem: BureauTaal, 2008
9.
go back to reference Brandt H, Zuidgeest M, Sixma H. Pilot ontwikkeling CQ-index Gehandicaptenzorg; meten van de kwaliteit van de gehandicaptenzorg vanuit het cliëntenperspectief. Utrecht: NIVEL, 2007. Brandt H, Zuidgeest M, Sixma H. Pilot ontwikkeling CQ-index Gehandicaptenzorg; meten van de kwaliteit van de gehandicaptenzorg vanuit het cliëntenperspectief. Utrecht: NIVEL, 2007.
10.
go back to reference Wijngaarden B van, Kok I, Meije D, Fotiadis L. Een Consumer Quality Index voor de langdurende en klinische ggz. De haalbaarheid van het afnemen van CQ-Index vragenlijsten bij lza- en klinisch opgenomen cliënten: verslag van een kwalitatieve pre-pilotstudie. Utrecht: Trimbos-instituut, 2008. Wijngaarden B van, Kok I, Meije D, Fotiadis L. Een Consumer Quality Index voor de langdurende en klinische ggz. De haalbaarheid van het afnemen van CQ-Index vragenlijsten bij lza- en klinisch opgenomen cliënten: verslag van een kwalitatieve pre-pilotstudie. Utrecht: Trimbos-instituut, 2008.
Metagegevens
Titel
De bruikbaarheid van een CQ-index voor de ggz, verslavingszorg en gehandicaptenzorg: eerste bevindingen
Auteurs
Bob van Wijngaarden
Ineke Kok
Herman Sixma
Publicatiedatum
01-08-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 8/2008
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03082144

Andere artikelen Uitgave 8/2008

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2008 Naar de uitgave