Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | ONDERZOEK | Uitgave 3/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2010

De bruikbaarheid van de DASS voor evaluatie van de behandeling van arbeidsgerelateerde psychische klachten

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2010
Auteurs:
Dr. Edwin de Beurs, Drs. Sonja van Zweden, Drs. Carolien Hamming
Belangrijke opmerkingen
GZ-psycholoog en werkzaam als hoofd, inhoudelijk directeur
klinisch psycholoog en psychotherapeut en grondlegger
directeur, deskundige op het gebied van stressgerelateerde problematiek

Samenvatting

In eerder onderzoek is aangetoond dat de Depressie Angst Stress Schaal (DASS) een nuttig hulpmiddel kan zijn bij de indicatiestelling voor behandeling van arbeidsgerelateerde klachten. Zo heeft het instrument voldoende sensitiviteit en specificiteit om patiënten met een stemmingsstoornis of angststoornis te onderscheiden van patiënten met (arbeidsgerelateerde) psychische klachten zonder deze diagnose(s). Doel van het onderhavige onderzoek is om de bruikbaarheid van de DASS als meetinstrument voor de uitkomst van behandeling te evalueren. Daartoe werd het verschil in score op de DASS bij een groep patiënten voor en na de behandeling onderzocht. De gevoeligheid van de DASS werd vergeleken met de Checklist Individuele Spankracht (CIS) en er werd nagegaan in hoeverre klinisch relevante verandering volgens beide meetinstrumenten overeenstemde met een derde uitkomstmaat: werkhervatting. De resultaten wezen uit dat de DASS de meest gevoelige maat is voor verandering in klachten na behandeling. Het gevonden behandelingseffect overtrof wat in de onderzoeksliteratuur op basis van gecontroleerde studies voor de behandeling van arbeidsgerelateerde klachten wordt gerapporteerd. Deze resultaten worden van enige kritische kanttekeningen voorzien en de bruikbaarheid van de DASS voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen wordt besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2010 Naar de uitgave

LEZERSFORUM

Repliek

HOOFDREDACTIONEEL

Praktische handvatten

COLUMN

Ujamaa