Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6 De bemiddelaar

Auteurs : Bert la Poutré, Michael Boelrijk

Gepubliceerd in: Mediation als alternatief

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk gaan we in op de vraag wat er nodig is om als bemiddelaar te kunnen werken. Om te beginnen besteden we aandacht aan de kwaliteiten waarover een bemiddelaar moet beschikken. Met de gedragsregels van het Nederlands Mediation Instituut (NMI) als vertrekpunt werken we dit uit voor bemiddelaars in hulp- en dienstverlening. We geven weer aan over welke competenties je als bemiddelaar moet beschikken en staan stil bij de houding van de bemiddelaar. Wanneer kun je als bemiddelaar optreden en wanneer ben je meer geschikt om namens één partij te werken?
Verder besteden we aandacht aan de vraag of bemiddelaars altijd beroepskrachten moeten zijn. Kunnen vrijwilligers dit werk ook doen? In Nederland en veel andere Europese landen zijn zowel professionals als vrijwilligers actief als bemiddelaar. Wanneer met vrijwilligers-bemiddelaars wordt gewerkt stelt dat eisen aan de organisatie. Deze eisen noemen we hier kort.
Ten slotte geven we aan hoe een opleidings- of trainingsprogramma voor bemiddelaars eruit kan zien. Daarbij geven we overeenkomsten en verschillen aan tussen training van beroepskrachten en van vrijwilligers.
Metagegevens
Titel
6 De bemiddelaar
Auteurs
Bert la Poutré
Michael Boelrijk
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7781-7_6