Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Artikelen | Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2015

De behandeling van eetstoornissen bij kinderen en adolescenten

Een overzicht

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2015
Auteurs:
Peter J. Daansen, Karin Tobias-Dillen
Belangrijke opmerkingen
p. daansen, klinisch psycholoog en psychotherapeut, is projectleider op het gebied van eetstoornissen bij PsyQ, Parnassia Groep te Den Haag en Beverwijk, en opleider en supervisor VGCt. E-mail: p.daansen@psyq.nl.
k. tobias, klinisch psycholoog en psychotherapeut, is behandelcoördinator van het programma eetstoornissen bij GGZ Centraal, Rembrandthof te Hilversum en supervisor VGCt.

Samenvatting

Net als bij volwassenen komen eetstoornissen bij jongeren in vergelijking met andere psychiatrische klachten relatief weinig voor. Het zijn stoornissen die voor de patiënt en zijn omgeving ernstig ontwrichtend kunnen zijn en soms zelfs klinische behandeling noodzakelijk maken. Ongeacht het gekozen theoretisch model voor behandeling is het raadzaam ouders bij de behandeling te betrekken. Ook moet rekening gehouden worden met ontwikkelingspsychologische aspecten van het kind. Cognitieve gedragstherapie, al dan niet in combinatie met een gescheiden vorm van gezinsbehandeling, is een effectieve behandelmethode. Vooral voor anorexia nervosa bestaan inmiddels ook enkele veelbelovende gezinstherapeutische methoden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Bijeenkomsten

Artikelen

Inleiding

Abstract

Summaries