Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2018 | onderzoek in het kort | Uitgave 8/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2018

De associatie tussen systeemsclerose en beroepsblootstelling aan silica of solventen

Een exploratieve studie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2018
Auteur:
Ellen De Langhe
Belangrijke opmerkingen
Oorspronkelijke publicatie: De Decker E, et al. High prevalence of occupational exposure to solvents or silica in male systemic sclerosis patients: a Belgian cohort analysis. Clinical Rheumatology 2018 Feb 23. doi: 10.1007/s10067-018-4045-y. [Epub ahead of print].

Samenvatting

Systeemsclerose is een ernstige, chronische, systemische auto-immune bindweefselaandoening die gekenmerkt wordt door ontsteking van de kleine bloedvaten en overmatige bindweefselafzetting of fibrose. Klinisch wordt de patiënt getroffen door het Raynaudfenomeen met spontaan ontstaan van ulcera ter hoogte van de vingertoppen en progressieve fibrose met verstrakking van de huid. De functionaliteit van de patiënt wordt vaak in belangrijke mate beperkt, en wanneer inwendige organen zoals longen en het hart eveneens betrokken zijn, gaat de ziekte gepaard met substantiële mortaliteit. Systeemsclerose treft in hoofdzaak vrouwen, echter wanneer ze bij mannen voorkomt kent de ziekte vaak een ernstiger verloop.
Erfelijkheid blijkt maar voor een klein deel het voorkomen van deze aandoening te verklaren en toenemende evidentie onderstreept het belang van omgevingsfactoren in het ontstaan van de ziekte.
Het doel van deze studie was de rol van beroepsgebonden blootstelling aan silica en solventen te onderzoeken in een grote groep van mannelijke systeemsclerose patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2018 Naar de uitgave

uitspraken tuchtcollege

Laakbaar gedrag berispt

lezersforum

Lezersforum