Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

37. De allergische patiënt

Auteurs : Drs. Ouliana Kouznetsova, Prof. dr. Karin Kaasjager

Gepubliceerd in: Leerboek ambulancezorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een allergie is een ongewenste reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde, onschuldige stof, allergeen genoemd. Allergie is gedefinieerd als ‘een overgevoeligheidsreactie, geïnitieerd door bewezen of sterk vermoede immunologische mechanismen’. De meest voorkomende allergieën bij de mens zijn hooikoorts, voedselallergieën, huidallergieën en allergieën voor geneesmiddelen. De meeste allergieën zijn IgE-gemedieerd, waarbij het lichaam eerst gevoelig (gesensibiliseerd) moet worden voor een allergeen en het specifieke IgE-antistoffen produceert. Klachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van ontstekingsmediatoren vanuit de mestcel wanneer deze geactiveerd wordt door interactie tussen het allergeen en het specifieke IgE op de membraan van de mestcel. Anafylaxie is een ernstige, levensbedreigende, systemische overgevoeligheidsreactie die gepaard kan gaan met ernstige respiratoire en circulatoire symptomen. Adrenaline i.m. is de hoeksteen van de behandeling en dient bij vermoeden hierop direct toegediend te worden.
Literatuur
go back to reference De Silva, D., Geromi, M., Panesar, S. S., Muraro, A., Werfel, T., Hoffmann-Sommergruber, K., et al. (2014). Acute and long-term management of food allergy: Systematic review. Allergy, 69, 159–167.CrossRefPubMed De Silva, D., Geromi, M., Panesar, S. S., Muraro, A., Werfel, T., Hoffmann-Sommergruber, K., et al. (2014). Acute and long-term management of food allergy: Systematic review. Allergy, 69, 159–167.CrossRefPubMed
go back to reference Dhami, S., Panesar, S. S., Roberts, G., Muraro, A., Worm, M., Bilo, M., et al. (2014). Management of anaphylaxis: A systematic review. Allergy, 69, 168–175.CrossRefPubMed Dhami, S., Panesar, S. S., Roberts, G., Muraro, A., Worm, M., Bilo, M., et al. (2014). Management of anaphylaxis: A systematic review. Allergy, 69, 168–175.CrossRefPubMed
go back to reference Gerth van Wijk, R., Van Cauwenberge, P. B. (2002). Herziene terminologie voor allergie en verwante aandoeningen. Johansson Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 146, 2289–2293. Gerth van Wijk, R., Van Cauwenberge, P. B. (2002). Herziene terminologie voor allergie en verwante aandoeningen. Johansson Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 146, 2289–2293.
go back to reference Lieberman, P. (2008). Epidemiology of anaphylaxis. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 8, 316–320.CrossRefPubMed Lieberman, P. (2008). Epidemiology of anaphylaxis. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 8, 316–320.CrossRefPubMed
go back to reference Muraro, A., Roberts, G., Worm, M., Bilo, M. B., Brockow, K., Fernandez Rivas, M., et al. (2014). Anaphylaxis: Guidelines from the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy, 69, 1026–1045.CrossRefPubMed Muraro, A., Roberts, G., Worm, M., Bilo, M. B., Brockow, K., Fernandez Rivas, M., et al. (2014). Anaphylaxis: Guidelines from the European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Allergy, 69, 1026–1045.CrossRefPubMed
go back to reference Panesar, S. S., Javad, S., De Silva, D., Nwaru, B. I., Hickstein, L., Muraro, A., et al. (2013). The epidemiology of anaphylaxis in Europe: A systematic review. Allergy, 68, 1353–1361.CrossRefPubMed Panesar, S. S., Javad, S., De Silva, D., Nwaru, B. I., Hickstein, L., Muraro, A., et al. (2013). The epidemiology of anaphylaxis in Europe: A systematic review. Allergy, 68, 1353–1361.CrossRefPubMed
go back to reference Pawankar RCG. The WAO White Book on Allergy (Update 2013). Pawankar RCG. The WAO White Book on Allergy (Update 2013).
go back to reference Sampson, H. A., Munoz-Furlong, A., Bock, S. A., Schmitt, C., Bass, R., Chowdhury, B. A., et al. (2005). Symposium on the definition and management of anaphylaxis: Summary report. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 115(3), 584–591.CrossRefPubMed Sampson, H. A., Munoz-Furlong, A., Bock, S. A., Schmitt, C., Bass, R., Chowdhury, B. A., et al. (2005). Symposium on the definition and management of anaphylaxis: Summary report. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 115(3), 584–591.CrossRefPubMed
go back to reference Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2010). Food allergy. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125, S116-125.CrossRefPubMed Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (2010). Food allergy. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125, S116-125.CrossRefPubMed
go back to reference Tanno, L. K., Calderon, M. A., Smith, H. E., et al. (2016). Dissemination of definitions and concepts of allergic and hypersensitivity conditions. World Allergy Organization Journal, 9, 24.CrossRefPubMedPubMedCentral Tanno, L. K., Calderon, M. A., Smith, H. E., et al. (2016). Dissemination of definitions and concepts of allergic and hypersensitivity conditions. World Allergy Organization Journal, 9, 24.CrossRefPubMedPubMedCentral
Metagegevens
Titel
De allergische patiënt
Auteurs
Drs. Ouliana Kouznetsova
Prof. dr. Karin Kaasjager
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2789-8_37