2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Tip
Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk
Gepubliceerd in:
Veranderende samenwerking in de zorg
De 360°-methode bij richtlijnontwikkeling behelst in het kort het expliciteren van wederzijdse beelden over professionals en anderen met wie men bij de ontwikkeling samenwerkt, het opstellen van een momentenlijn en het feit dat patiënten actief meedoen in de ontwikkeling. In dit hoofdstuk wordt een pleidooi gehouden om naast de evidence based methode voor het ontwikkelen van (multidisciplinaire) richtlijnen en standaarden, ook een methode toe te passen waarbij de communicatie tussen de verschillende beroepsbeoefenaren centraal staat. Hierdoor neemt de samenwerking en de kwaliteit van zorg toe. Deze methode is de afgelopen drie jaar met succes toegepast binnen de KKCZ projecten Multidisciplinaire Richtlijn Hartfalen en de ketenzorgrichtlijn Aspecifieke Lage Rugpijn. Ook de patiënten in de ontwikkelgroep hebben zo naar eigen tevredenheid hun wensen en verwachtingen kunnen uitspreken ten aanzien van verschillende momenten van communicatie.
Log in om toegang te krijgen
Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:
1
2
In het programma Kennisbeleid, Kwaliteit, Curatieve Zorg (ZonMW), dat heeft gelopen van 2006 tot 2011, stond het ontwikkelen van multidisciplinaire richtlijnen centraal. Belangrijk daarbij was de inbreng van patiënten en aandacht voor arbeid en maatschappelijke participatie. Ook werd binnen KKCZ onderzocht wat de beste manier is om een nieuwe richtlijn te ontwikkelen of een bestaande richtlijn aan te passen.
Deze 360°-methode en de toepassing binnen de KKCZ projecten Multidisciplinaire Richtlijn Hartfalen en de Ketenzorgrichtlijn Aspecifieke Lage Rugklachten is mede tot stand gekomen door de goede samenwerking met drs. H.J.H. in den Bosch, adviseur LEVV.
- Titel
- De 360°-methode bij richtlijnontwikkeling
- DOI
- https://doi.org/10.1007/978-90-313-9973-4_31
- Auteur:
-
Ruth Hammelburg
- Uitgeverij
- Bohn Stafleu van Loghum
- Volgnummer
- 31
- Hoofdstuknummer
- 31