Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

31. De 360°-methode bij richtlijnontwikkeling

Auteur : Ruth Hammelburg

Gepubliceerd in: Veranderende samenwerking in de zorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De 360°-methode bij richtlijnontwikkeling behelst in het kort het expliciteren van wederzijdse beelden over professionals en anderen met wie men bij de ontwikkeling samenwerkt, het opstellen van een momentenlijn en het feit dat patiënten actief meedoen in de ontwikkeling. In dit hoofdstuk wordt een pleidooi gehouden om naast de evidence based methode voor het ontwikkelen van (multidisciplinaire) richtlijnen en standaarden, ook een methode toe te passen waarbij de communicatie tussen de verschillende beroepsbeoefenaren centraal staat. Hierdoor neemt de samenwerking en de kwaliteit van zorg toe. Deze methode is de afgelopen drie jaar met succes toegepast binnen de KKCZ projecten Multidisciplinaire Richtlijn Hartfalen en de ketenzorgrichtlijn Aspecifieke Lage Rugpijn. Ook de patiënten in de ontwikkelgroep hebben zo naar eigen tevredenheid hun wensen en verwachtingen kunnen uitspreken ten aanzien van verschillende momenten van communicatie.
Voetnoten
1
In het programma Kennisbeleid, Kwaliteit, Curatieve Zorg (ZonMW), dat heeft gelopen van 2006 tot 2011, stond het ontwikkelen van multidisciplinaire richtlijnen centraal. Belangrijk daarbij was de inbreng van patiënten en aandacht voor arbeid en maatschappelijke participatie. Ook werd binnen KKCZ onderzocht wat de beste manier is om een nieuwe richtlijn te ontwikkelen of een bestaande richtlijn aan te passen.
 
2
Deze 360°-methode en de toepassing binnen de KKCZ projecten Multidisciplinaire Richtlijn Hartfalen en de Ketenzorgrichtlijn Aspecifieke Lage Rugklachten is mede tot stand gekomen door de goede samenwerking met drs. H.J.H. in den Bosch, adviseur LEVV.
 
Metagegevens
Titel
De 360°-methode bij richtlijnontwikkeling
Auteur
Ruth Hammelburg
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9973-4_31