Skip to main content
main-content
Top

27-05-2014 | Nieuws

De 1-7 is ruïneus

Het meinummer van de Amsterdamse straatkrant is voor een groot gedeelte gewijd aan tandzorg voor onverzekerden. Kruispost biedt eens in de twee weken een tandartsspreekuur voor onverzekerden met kiespijn die elders niet terecht kunnen.

'Mijn' straatkrantverkoper Timor, op zijn vaste stek bij de ingang van de supermarkt, wijst mij op het meinummer van 'Z!', waarin hijzelf ditmaal met een interviewtje plus foto geportretteerd is. De reden: zijn gebit, dat wil zeggen het gebit dat hij niet meer heeft.... Tien jaar geleden vielen zijn tanden uit, kauwen was onmogelijk geworden, eten een groot probleem. Inmiddels is Timor verzekerd en kijkt hij uit naar een op handen zijnde kaakoperatie; straks heeft hij - na tien jaar sukkelen - weer een goedpassend gebit en kan hij weer normaal eten.

 

Kruispost

 

Timor is als verzekerde goed af, er zijn daklozen voor wie een dergelijk traject niet weggelegd is. Dakloze Franke is onverzekerd, hij heeft geen boventanden meer en vaak last van kiespijn, maar heeft geen geld voor de tandarts: 'Dan kauw ik een paar dagen op knoflook, dan gaat de pijn wel over.' Als een tandarts al kan en wil behandelen is dat voor de onverzekerde patiënt vaak onbetaalbaar. Dergelijke patiënten kunnen terecht bij Kruispost, centrum voor medische en psychosociale zorg aan onverzekerden, daklozen en illegalen in Amsterdam. Eens in de twee weken is er een middag vol gepland met patiënten, die behandeld worden in een piepklein behandelkamertje, met maar één tandartsstoel, twee krukjes, een wastafel en een paar kasten met spullen. Complexe behandelingen kunnen hier niet uitgevoerd worden, er wordt alleen advies gegeven en geëxtraheerd. Indien er behandeld wordt, moet vooraf tien euro betaald worden, als het alleen blijft bij een consult, dan krijgt men de helft van het geld terug.

 

Gebit niet op eerste plaats

 

De tandartsen die, vaak met assistentie van stagiaires van de Acta, bij Kruispost werken, doen dat uit naastenliefde. Willem Smalen is de tandarts die in de straatkrant aan het woord komt. Dertig jaar lang had hij een eigen tandartspraktijk, nu werkt hij bij Kruispost: 'In een gewone praktijk zie je af en toe iemand met een verwaarloosde tand of kies, maar hier zien we hele gebitten die al jarenlang verwaarloosd zijn, De mensen die hier komen, hebben moeite om hun plek in de wereld te vinden. Dan komt het gebit niet altijd op de eerste plaats'.

 

Bron: Z! De Amsterdamse straatkrant

 

Meer lezen >

Mondzorg in sociaal perspectief

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.