Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Voor De Praktijk | Uitgave 3/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2013

‘Dat lossen we samen wel op…’ Eigen regie bij ziekteverzuim in de fout

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 3/2013
Auteurs:
Drs. H. Konijnenberg, Dr. F. Marcelissen
Belangrijke opmerkingen
is beleidsadviseur Veilig en Gezond werken bij FNV Bondgenoten.
is sociaal-wetenschappelijk onderzoeker en directeur van het onderzoeksbureau DigiPsy.
VERZUIM, ARBODIENST, CASEMANAGER, PRIVACY, ZIEKTEVERZUIM, VERZUIMBUREAUS

Samenvatting

De vakbonden bereikten signalen dat de toegenomen eigen verantwoordelijkheid van werkgevers bij ziekteverzuim en de teruglopende rol van arbodiensten soms leidt tot ongewenste situaties zoals onredelijke druk op zieke werknemers en medische oordelen door niet-medici. Er kwamen vooral signalen over een van de grootste verzuimbureaus in Nederland, VerzuimReductie B.V. Voor FNV Bondgenoten was dat een reden om een meldpunt op te zetten voor mensen die ervaring met dit verzuimbureau hadden.
De resultaten van het meldpunt waren zeer negatief voor Verzuim- Reductie. Het grootste deel van de werknemers voelde zich onder druk gezet, de privacy kwam in de knel doordat medische gegevens werden doorgegeven aan werkgevers en de toegang tot de bedrijfsarts werd bemoeilijkt. Hoewel deze klachten betrekking hebben op één verzuimbureau, zijn er voldoende aanwijzingen dat de problemen ook bij andere verzuimbureaus (ook arbodiensten) optreden en een gevolg zijn van een doorgeschoten eigen verantwoordelijkheid voor werkgevers.
Geconcludeerd wordt dat enerzijds de bestaande regels rond arbeid en gezondheid beter moeten worden gehandhaafd (bijvoorbeeld rond medische geheimhouding) en dat er anderzijds behoefte is aan regels voor de samenwerking en verantwoordelijkheden van bedrijfsartsen en niet-medische verzuimbegeleiders (casemanagers). Ook wordt gepleit voor het weer verplicht aanbieden van toegang tot een onafhankelijke bedrijfsarts voor alle werkenden, ziek of niet ziek (bijvoorbeeld in de vorm van een preventiespreekuur).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2013 Naar de uitgave