Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2013

01-03-2013 | Voor De Praktijk

‘Dat lossen we samen wel op…’ Eigen regie bij ziekteverzuim in de fout

Auteurs: Drs. H. Konijnenberg, Dr. F. Marcelissen

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 3/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De vakbonden bereikten signalen dat de toegenomen eigen verantwoordelijkheid van werkgevers bij ziekteverzuim en de teruglopende rol van arbodiensten soms leidt tot ongewenste situaties zoals onredelijke druk op zieke werknemers en medische oordelen door niet-medici. Er kwamen vooral signalen over een van de grootste verzuimbureaus in Nederland, VerzuimReductie B.V. Voor FNV Bondgenoten was dat een reden om een meldpunt op te zetten voor mensen die ervaring met dit verzuimbureau hadden.
De resultaten van het meldpunt waren zeer negatief voor Verzuim- Reductie. Het grootste deel van de werknemers voelde zich onder druk gezet, de privacy kwam in de knel doordat medische gegevens werden doorgegeven aan werkgevers en de toegang tot de bedrijfsarts werd bemoeilijkt. Hoewel deze klachten betrekking hebben op één verzuimbureau, zijn er voldoende aanwijzingen dat de problemen ook bij andere verzuimbureaus (ook arbodiensten) optreden en een gevolg zijn van een doorgeschoten eigen verantwoordelijkheid voor werkgevers.
Geconcludeerd wordt dat enerzijds de bestaande regels rond arbeid en gezondheid beter moeten worden gehandhaafd (bijvoorbeeld rond medische geheimhouding) en dat er anderzijds behoefte is aan regels voor de samenwerking en verantwoordelijkheden van bedrijfsartsen en niet-medische verzuimbegeleiders (casemanagers). Ook wordt gepleit voor het weer verplicht aanbieden van toegang tot een onafhankelijke bedrijfsarts voor alle werkenden, ziek of niet ziek (bijvoorbeeld in de vorm van een preventiespreekuur).
Literatuur
1.
go back to reference Boer Y de, Sandbrink R, Vliegen D, Weel A. Bedrijfsartsen zijn de regie kwijt: Een vrije markt voor verzuimaanpak. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2011; 19: 250-254.CrossRef Boer Y de, Sandbrink R, Vliegen D, Weel A. Bedrijfsartsen zijn de regie kwijt: Een vrije markt voor verzuimaanpak. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2011; 19: 250-254.CrossRef
Metagegevens
Titel
‘Dat lossen we samen wel op…’ Eigen regie bij ziekteverzuim in de fout
Auteurs
Drs. H. Konijnenberg
Dr. F. Marcelissen
Publicatiedatum
01-03-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 3/2013
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-013-0051-9

Andere artikelen Uitgave 3/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 3/2013 Naar de uitgave

Hoofdredactioneel

Wij Beatrix

Tbv In Outline

Standpoint.tbv