Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-12-2017 | Artikelen | Uitgave 1/2018

Kind en adolescent 1/2018

Cyberpesten bij jongeren

Maken ouders een verschil?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Dr. K. Symons, Prof. dr. K. Ponnet, Prof. dr. M. Walrave, Dr. W. Heirman

Samenvatting

Inleiding

Deze studie onderzoekt het voorkomen van cyberpesten bij Vlaamse jongeren en de link met internetgebruik en uiteenlopende internet-opvoedingspraktijken die ouders toepassen.

Methode

Data werden verzameld op het gezinsniveau (N = 357 gezinnen) waarbij zowel een jongere tussen 13 en 18 jaar (M = 15,73 jaar) als de moeder en de vader een vragenlijst invulden (N = 1.071 individuen).

Resultaten

Meisjes worden vaker het slachtoffer van cyberpesten dan jongens, en online risicogedrag hangt samen met cyberpesten. Het opleggen van regels, monitoring en supervisie zijn niet gerelateerd aan cyberpesten, maar het onderhouden van een open ouder-kindcommunicatie rond internetgebruik gaat samen met minder online pestgedrag.

Conclusie

Het is belangrijk dat er wordt ingezet op online vaardigheden. Ouders kunnen ondersteund worden bij de vraag hoe ze de communicatie rond internetgebruik met hun kind kunnen stimuleren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Kind en adolescent 1/2018 Naar de uitgave