Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Beschouwing | Uitgave 6/2013

TPO - De Praktijk 6/2013

Cultuursensitieve hypertensiezorg

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 6/2013
Auteur:
Erik Beune
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afdeling Sociale geneeskunde, Meibergdreef 15, 1105 AZ Amsterdam: dr. Erik J.A.J. Beune.
Erik Beune is werkzaam bij de Afdeling Sociale geneeskunde van AMC/UvA, maar voerde dit onderzoek uit bij de afdeling Huisartsgeneeskunde.
Correspondentie: e.j.beune@amc.uva.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.
Financiering: de in dit artikel beschreven onderzoeken zijn gefinancierd door Zorgonderzoek Nederland (ZonMw; subsidienummer: 40.050.005, 48.000.002 en 122000008).
Dit artikel is gebaseerd op: Beune EJAJ. Culturally appropriate hypertension care: From patients’ perspectives towards practical tools [proefschrift]. Amsterdam: AMC/UvA, 2010. http://dare.uva.nl/record/341433.

Samenvatting

Erik Beune deed onderzoek naar het patiëntenperspectief van Ghanese, Creools-Surinaamse en autochtone Nederlandse patiënten met hypertensie. Deze drie groepen bleken zeer verschillende opvattingen te hebben over hypertensie, behandeling en leefstijl ten opzichte van de gangbare opvattingen van medici, die ook nog eens onderling verschillen tussen de drie groepen. Vervolgens onderzochten Beune en collega’s hoe je hierop je voorlichting cultuursensitief kunt aanpassen. Met inzicht in het patiëntenperspectief en met cultuursensitieve voorlichting kun je eraan bijdragen dat patiënten de medicatie- en leefstijladviezen beter kunnen opvolgen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

TPO - De Praktijk 6/2013 Naar de uitgave

Weet je dit?

Antwoorden

Redactioneel

Eigen kracht?