Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2016 | Toepassing in de praktijk | Uitgave 1/2016

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 1/2016

Cultuur continu gericht op beter

Van keuzemenu naar bijenkorf?

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 1/2016
Auteur:
MD Wouter Keijser
Belangrijke opmerkingen
Wouter Keijser MD Healthcare transformation coaching expert, Associate researcher, University of Twente

Samenvatting

Ruim tien jaar geleden gaf het inmiddels befaamde ‘To err is human’ een belangrijke impuls in het kwaliteitsdenken binnen de Amerikaanse zorg.1) Ook in Nederland werd gereageerd op verontrustende onderzoekscijfers met betrekking tot vermijdbare schade en ondermaatse kwaliteit in de zorg. Zo startte onder meer een landelijk veiligheidsprogramma en kleinschalige initiatieven op gebied van onder meer indicatoren, checklists en trainingen (www.​vmszorg.​nl). Inmiddels kent de zorg een keur aan trainingen en instrumenten gericht op veiligheid- en kwaliteit(scultuur). Veel zorgorganisaties hebben veiligheidsfunctionarissen in dienst genomen ten behoeve van ontwikkeling van interne programma’s. Is er tussen deze diversiteit een rode lijn te zien? En zo ja, hoe ziet deze er uit en zijn deze aanpakken onderzocht op effectiviteit? Dit artikel gaat in op ervaringen met TeamSTEPPS™, een trainingscurriculum gericht op een verbetercultuur in multidisciplinaire zorgteams.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 1/2016 Naar de uitgave