Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2014 | Artikelen | Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014

Culturele aspecten van vragen rond het levenseinde

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2014
Auteur:
Dr. Fuusje de Graaff
Belangrijke opmerkingen
cultureel antropologe, onderzoeker en trainer bij Projectbureau MUTANT en de Haagse Hogeschool, Den Haag

Samenvatting

Iedere patiënt is uniek en ieder sterven is een uniek proces. Maar stervensbegeleiding verloopt in de ene familie gemakkelijker dan in de andere. Soms speelt een verschil in culturele achtergronden daarbij een prominente rol. Aansluiten bij wensen van patiënten of familieleden die je niet onderkent, niet verstaat of niet waardeert, is moeilijk. Hoe zorg je ook in die situaties voor optimale kennisdeling en een passende berichtgeving? Hoe geef je ook dan de nodige lichamelijke en geestelijke steun en hoe sluit je daarbij aan op wat de familie prettig vindt? Deze bijdrage beschrijft ervaringen en inzichten op dit gebied en biedt enkele concrete handvatten om problemen rond culturele verscheidenheid in de palliatieve zorg ‘experience-based’ aan te pakken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2014

Bijblijven 10/2014 Naar de uitgave