Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Nascholing | Uitgave 6/2014

Huisarts en wetenschap 6/2014

CT-calciumscore: geschikte test voor uitsluiting coronairlijden

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 6/2014
Auteurs:
dr. Roderick Scherptong, Allard Sieders
Belangrijke opmerkingen
Rijnland ziekenhuis, afdeling Cardiologie, Postbus 4220, 2350 CC Leiderdorp: dr. R.W.C. Scherptong, aios cardiologie; A.J. Sieders, cardioloog Correspondentie: a.sieders@rijnland.nl Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Scherptong RWC, Sieders AJ. CT-calciumscore: geschikte test voor uitsluiting coronairlijden. Huisarts Wet 2014;57(6):314-7.
Pijn op de borst is een veelvoorkomende klacht. Het kan lastig zijn om symptomatisch coronairlijden uit te sluiten. In veel situaties is fietsergometrie niet conclusief. CT-calciumscore is een relatief recente techniek die de aanwezigheid van coronairsclerose kan uitsluiten. Deze techniek kan calcificaties in de vaatwand aantonen, die ontstaan als gevolg van atherosclerose. Bij patiënten met thoracale pijnklachten hangt een lage calciumscore, in het bijzonder een calciumscore van 0, samen met een uitstekende prognose. Ook bij asymptomatische patiënten kan de calciumscore van waarde zijn. Hierbij geldt eveneens dat een score van 0 coronairlijden uitsluit. Het is wel van belang om na te gaan of er risicofactoren zijn, vooral omdat het absolute risico op cardiovasculaire sterfte bij jongere patiënten (< 45 jaar) in het algemeen laag is, ongeacht de calciumscore. Omdat atherosclerose met de leeftijd toeneemt, wordt de kans op een lage calciumscore steeds kleiner. Daarom is de CT-calciumscore in algemene zin niet aan te raden bij patiënten ouder dan 65 jaar. In deze groep is het beter om functioneel onderzoek te verrichten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Huisarts en wetenschap 6/2014 Naar de uitgave