Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

23. CT-angiografie body

Auteur : Marcel Hakkert

Gepubliceerd in: Computertomografie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt een aantal veelvoorkomende CT-angiografieën (CTA’s) van romp en extremiteiten beschreven. CTA van het hoofd-halsgebied is in een ander hoofdstuk aan de orde gekomen. CT-onderzoek van het hart (cardiac CT) is een zeer specialistisch onderzoek met specifieke aandachtspunten, zoals ecg-triggering, en wordt apart besproken (hoofdstuk 24).
Voetnoten
1
De valsalvamanoeuvre is de poging lucht uit het lichaam te persen terwijl men de adem inhoudt. Dit kan bewust gedaan worden door bijvoorbeeld te persen met de neus dichtgeknepen. Het kan echter ook onbedoeld gebeuren bij te diepe inspiratie en relatief lang de adem in moeten houden. De intrathoracale druk stijgt hierbij, waardoor in dit geval de contrastvulling van de bloedvaten anders verloopt dan verwacht. Er kan veneuze terugflow optreden.
Om dit te voorkomen kan ervoor gekozen worden om een scan met indicatie longembolie in expiratie te maken. Dit is echter nadelig voor afbeelding van het longparenchym.
 
2
De meningen aangaande blanco onderzoek vooraf lopen nogal uiteen: de vraag is of blanco onderzoek voor het aantonen van calcificaties noodzakelijk is, of dat het gebruik van een heel ruim window bij de beoordeling van contrastseries al zou voldoen; bijvoorbeeld 1000/250.
 
3
Zoals bij CTA abdominale aorta vermeld, lopen de meningen hieromtrent uiteen: een blanco scan vooraf of alleen het gebruik van een ruim window bij de contrastserie.
 
Metagegevens
Titel
CT-angiografie body
Auteur
Marcel Hakkert
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2196-4_23