Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2017 | Commentaar | Uitgave 6/2017

Huisarts en wetenschap 6/2017

CRP bij lageluchtweginfecties voldoet onvoldoende

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 6/2017
Auteur:
Marijke Labots
Belangrijke opmerkingen
S.M. Labots-Vogelesang, huisarts, secretaris Commissie Wetenschappelijk Onderzoek NHG • Correspondentie: marijke@labots.com • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

In haar beschouwing over het gebruik van de CRP-sneltest bij lageluchtweginfecties door de huisarts beschrijft Marloes Minnaard de conclusies uit haar proefschrift. Voor de dagelijkse praktijk is een test beschikbaar om het C-reactief proteïne (CRP) direct te bepalen. Bij een acuut optredend infectieus ziektebeeld kan een CRP-waarde de huisarts in de diagnostische fase ondersteunen. Mede daarop is de behandeling te baseren. De test kan dan ondersteuning geven bij het beleid wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van een ernstige (bacteriële) infectie, óf om die uit te sluiten. Enerzijds kan dit ertoe leiden dat huisartsen minder vaak een antibioticum voorschrijven bij een lage CRP-waarde, en anderzijds kan de test het besluit tot het voorschrijven van een antibioticum of het verwijzen van de patiënt bij een hoge CRP ondersteunen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

Huisarts en wetenschap 6/2017 Naar de uitgave