Skip to main content
main-content
Top

22-01-2014 | Nieuws

Cranberrycapsules verminderen urineweginfecties bij ouderen

Cranberrycapsules verminderen het aantal urineweginfecties bij kwetsbare ouderen met een kwart. Dat blijkt uit onderzoek van het LUMC, dat is gepubliceerd in Journal of the American Geriatrics Society.

De onderzoekers verdeelden de ruim 900 ouderen die meededen aan het onderzoek in twee groepen: de helft kreeg een jaar lang dagelijkse twee capsules met een cranberryconcentraat, de andere groep een placebo. Uit de resultaten blijkt dat het de cranberrycapsules het aantal urineweginfecties met een kwart vermindert in de groep van de meest kwetsbarte ouderen in het verpleeghuis. Deze groep was diabetespatiënt, had een urinekatheter of het jaar daarvoor een urineweginfectie gehad.

Kosteneffectiviteit

De onderzoekers bekeken ook of het gebruik van de capsules kosteneffectief zou zijn; dit bleek niet het geval. Toch vinden de onderzoekers het een goede preventieve behandeling. Monique Caljouw, senioronderzoeker op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG): “Andere preventiemethoden zijn minder geschikt. Het toedienen van een lage dosis antibiotica ter preventie van urineweginfecties  levert bijvoorbeeld resistentiegevaar op.”  


De werking van de cranberrycapsules berust op zogeheten PAC-deeltjes in de bessen, die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen. 

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.