Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

CRA-procedure 8: Behandeldoel(en) en Plezierige activiteiten

Auteurs : H.G. Roozen, R.J. Meyers, J.E. Smith

Gepubliceerd in: Community Reinforcent Approch: Klinische procedures voor de behandeling van alcohol- en drukgsverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Werken aan een toename van alternatieve plezierige activiteiten is een belangrijk onderdeel van CRA. Het is algemeen bekend dat mensen in de loop van de tijd door het excessieve gebruik van alcohol en/of illegale drugs steeds minder vaak deelnemen aan niet-middelengebonden plezierige activiteiten. Dergelijke activiteiten kunnen naar verloop van tijd zelfs helemaal naar de achtergrond verdwijnen, waarbij bijvoorbeeld overgebleven vriendschappen en activiteiten zich uitsluitend nog centreren rond alcohol- en/of druggebruik. Om dit patroon te doorbreken wordt ernaar gestreefd alternatieve activiteiten samen met de patiënt vast te stellen en de patiënt ertoe te bewegen om deze daadwerkelijk plaats te laten vinden. Dit sluit aan bij de doelstelling van CRA om nietverslavingsgebonden plezierige activiteiten te laten fungeren als alternatieve bekrachtigers in plaats van alcohol- en/of druggebruik. Echter, deze procedure kan ook worden ingezet als de patiënt (nog) geen expliciete wens heeft om te veranderen op het gebied van alcohol en/of drugs. Sowieso kan het de moeite waard zijn om leuke activiteiten toe te voegen aan het huidige gedragsrepertoire. Soms helpt het ook om eerst plezierige activiteiten toe te voegen en pas in een later stadium gebruikspatronen te veranderen.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
15 De Plezierige Activiteiten Lijst (Roozen, H.G., Wiersema, H., Strietman, M., Feij, J.A., Lewinsohn, P.M., Meyers, R.J., Koks, M., & Vingerhoets, J.J. (2008). Development and psychometric evaluation of the pleasant activities list. American Journal on Addictions, 17(5), 422-35) kan worden geüntegreerd in het CRA-pakket. Aan de hand van dit instrument kan er een assessment plaatsvinden naar deelname aan plezierige activiteiten en kunnen vervolgens doelen worden geformuleerd.
 
Metagegevens
Titel
CRA-procedure 8: Behandeldoel(en) en Plezierige activiteiten
Auteurs
H.G. Roozen
R.J. Meyers
J.E. Smith
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9756-3_9