Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

CRA-procedure 11: Behandeldoel(en) en Relatietherapie

Auteurs : H.G. Roozen, R.J. Meyers, J.E. Smith

Gepubliceerd in: Community Reinforcent Approch: Klinische procedures voor de behandeling van alcohol- en drukgsverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

De CRA-procedure Relatietherapie is een uitbreiding van CRA-procedure 3, Communicatie. De uitbreiding is specifiek gericht op de partnerrelatie en beoogt verbetering daarvan door op een constructieve wijze verzoeken aan elkaar te doen en te (leren) onderhandelen over die leefgebieden waarin veranderingen van de partner wenselijk zijn. Het is een voorwaarde dat het koppel - al dan niet afzonderlijk - de CRA-procedure Communicatie al goed kent en heeft geoefend met de zeven basisstappen om op een positieve en constructieve manier te communiceren. Dit ‘voorwasprogramma’ is noodzakelijk om wensen om te vormen tot een verzoek en vervolgens te gaan onderhandelen. In de procedure staat het sluiten van een compromis centraal, waarbij iedere partner een deel van wat hij/zij graag van de ander wil hebben ook daadwerkelijk krijgt. Motiveer het koppel om aan hun gedrag te werken door uit te leggen dat positieve en constructieve communicatie de kans op het bereiken van hun doelen vergroot. Bovendien werkt positieve communicatie aanstekelijk, waardoor de kwaliteit van het contact kan verbeteren. CRA beschouwt derhalve het trainen van vaardigheden als een essentieel behandelonderdeel.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
20 Het onderdeel Drie complimenten (three positive things) die partners aan elkaar tijdens de sessie kunnen geven,is hier buiten beschouwing gelaten omdat het geen deel uitmaakt van het CRA Handboek van Meyers en Smith (1995). Echter, dit onderdeel is optioneel toe te voegen en is in het Nederlands beschreven in de ACRA-manual in paragraaf 3.11. p. 195 van Godley et al. (2011). Nederlandse bewerking door P.G.J. Greeven en H.G. Roozen. Vught: NovadicKentron.
 
Metagegevens
Titel
CRA-procedure 11: Behandeldoel(en) en Relatietherapie
Auteurs
H.G. Roozen
R.J. Meyers
J.E. Smith
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9756-3_12