Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

CRA-procedure 10: Behandeldoel(en) en Medicatie

Auteurs : H.G. Roozen, R.J. Meyers, J.E. Smith

Gepubliceerd in: Community Reinforcent Approch: Klinische procedures voor de behandeling van alcohol- en drukgsverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

CRA leert patiënten hun leefomgeving beter in te richten zodat een gezondere en minder door alcohol en/of drugs gedomineerde levensstijl tot stand kan komen. Voor sommige patiënten kunnen medicamenteuze interventies de behandelresultaten helpen verbeteren. Het voorschrijven van medicatie is een optioneel onderdeel van de CRA-behandeling, maar kan voor sommige patiënten juist een vitaal onderdeel in hun herstelproces zijn. Er zijn inmiddels enkele medicamenteuze interventies beschikbaar die abstinentie bevorderen of een reductie teweegbrengen van alcohol en/of druggebruik. Bekende medicamenten zijn bijvoorbeeld disulfiram, naltrexon en acamprosaat. Deze worden ingezet om de bekrachtigende werking van alcohol en drugs te reduceren. Maar deze CRA-procedure kan ook worden ingezet om de therapietrouw van andersoortige medicamenten te verbeteren gericht op bijvoorbeeld de behandeling van somatische en psychiatrische comorbiditeit. Echter, onderzoek toont aan dat de therapietrouw inzake de medicatie-inname in veel gevallen beperkt is, waardoor de behandeleffecten negatief worden beïnvloed.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
17 Disulfiram (Antabus®), naltrexon (Nalorex®, Revia®), en acamprosaat (Campral®)
 
2
18 Het is aan te bevelen om in sommige gevallen een toestemmingsformulier te gebruiken, zoals bij disulfiram. Zie in dit kader hoofdstuk 4 van Meyers R.J. & Smith J.E. (2008). Handboek voor de behandeling alcoholverslaving: de Community Reinforcement Approach. Nederlandse bewerking door P.J.G. Greeven, L. De Fuentes-Merillas & H.G. Roozen.
 
3
19 De Gezondheidsraad (2002) hanteert verschillende doelstellingen ten aanzien van middelengebruik, zoals: abstinentie, stabilisatie, risico-en schadebeperking en palliatie. Gezondheidsraad (2002). Medicamentieve interventies bij drugsverslaving (publicatie 2002/2010). Den Haag. Gezondheidsraad.
 
Metagegevens
Titel
CRA-procedure 10: Behandeldoel(en) en Medicatie
Auteurs
H.G. Roozen
R.J. Meyers
J.E. Smith
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9756-3_11