Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2. CRA-assessment

Auteurs : H.G. Roozen, L. DeFuentes-Merillas, P.G.J. Greeven

Gepubliceerd in: Handboek voor de behandeling van alcoholverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Assessment dat verricht wordt in het kader van CRA, bestaat uit drie onderdelen: de motivatie voor verandering identificeren en versterken, achtergrondinformatie en informatie over middelengebruik verzamelen en de CRA-functieanalyse uitvoeren. De informatie die in dit beginstadium verkregen wordt, zal in vervolgsessies worden gebruikt om een behandelplan te formuleren en vooruitgang te monitoren.
Voetnoten
1
Broekman, T.G., Schippers, G.M., Koeter, M.J.W., & Brink, W. van den (2004). Standardized assessment in substance abuse treatment in the Netherlands: The case of the Addiction Severity Index and new developments. Journal of Substance Use, 9, 147–55.
 
2
Met rationalisatie wordt grofweg bedoeld: eigen gedrag logisch maken of verantwoorden. Bij projectie worden de oorzaken van het drinken buiten zichzelf geplaatst.
 
3
In de verslavingsliteratuur, zoals onder meer het model van Marlatt en Gordon (1985) illustreert, wordt veelal onderscheid gemaakt in intrapersoonlijke (hiertoe worden fysieke alsmede psychologische processen zoals persoonlijke opvattingen, waarden en houdingen gerekend), en interpersoonlijke omstandigheden (hiertoe wordt een belangrijke invloed toegekend aan sociale en relationele processen in contact met personen) die de zelfcontrole kunnen bedreigen.
 
Metagegevens
Titel
CRA-assessment
Auteurs
H.G. Roozen
L. DeFuentes-Merillas
P.G.J. Greeven
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9752-5_2